Credit score header

Heeft een prepaid kaart effect op je BKR score?

Bijgewerkt: 31/10/2023

Bestel direct een Virtual Card

Als je geld wil lenen van een bank of andere kredietverstrekker dan is het belangrijk dat je een goede BKR score hebt. Een BKR score of BKR registratie is een score die je krijgt op basis van hoe betrouwbaar je bent als lener.

Voor een kredietaanvraag wordt goedgekeurd, zal een geldschieter altijd bij het BKR controleren wat die score is. Zo wordt beoordeeld hoe waarschijnlijk het is dat je terugbetaalt en wat je verschuldigd bent.

Je kredietscore bevat veel financiële informatie over jou, wat je hebt geleend bij verschillende banken en instanties, hoeveel kredietaanvragen je hebt ingediend en hoeveel er nog lopen, net als eventuele gemiste betalingen.

Het goede nieuws is dat er veel is dat je kunt doen om te zorgen dat je BKR score goed of in ieder geval neutraal is en blijft. Maar eerst zullen we ons concentreren op de vraag of een Prepaid Mastercard, zoals een van de virtuele prepaid kaarten van Getsby, invloed heeft op je kredietscore. Blijf lezen om daar achter te komen.

Hebben prepaid betaalkaarten invloed op je BKR registratie?

Prepaid creditcards hebben geen invloed op je BKR registratie. Je hoeft namelijk geen geld te lenen om er eentje aan te schaffen en te gebruiken. Al het andere geld dat je leent – of dit nu een normale creditcard, consumentenkrediet of hypotheek is – wordt weergegeven bij het BKR en opgenomen in de BKR score.

Met prepaid kaarten zoals die van Getsby kun je alleen het bedrag uitgeven dat je zelf op de kaart zet. Dat betekent dat je dus geen geld leent. En omdat ze niet aan je bankrekening zijn gekoppeld, kan je gebruik ervan niet worden gerapporteerd aan BKR.

Waar kun je een prepaid betaalkaart gebruiken?

Veel prepaid kaarten worden gepresenteerd als “prepaid creditcards” of “prepaid debit cards”. Daarmee wordt aangegeven dat je ze kunt gebruiken op dezelfde manier als traditionele creditcards en betaalpassen. Je kunt er dus online aankopen mee doen door kaartgegevens handmatig in te voeren of je kunt ze aan je mobiele portemonnee toevoegen om aankopen in de winkel te doen.

Een Getsby prepaid kaart kan overal worden gebruikt waar je het Mastercard symbool ziet.

Hier zijn enkele voorbeelden van waar je met een prepaid kaart kunt betalen:

Abonnementen

Je kan een prepaid betaalkaart gebruiken om je te abonneren op services zoals F1 TV Pro, Netflix, OnlyFans en Twitch. Als je niet genoeg geld op de kaart hebt staan, kunnen abonnementen niet automatisch worden verlengd. Dat betekent dat je meer controle hebt over je terugkerende uitgaven.

Rekeningen betalen

Ook rekeningen kun je betalen met een prepaid kaart, en wel met de veilige gedachte dat een bedrijf of instantie nooit meer kan afschrijven dan wat er op de kaart staat. Dat is iets wat kan gebeuren als er verborgen kosten zijn of als er een facturatiefout is en er twee keer kosten in rekening worden gebracht.

Hotels boeken

Als je geen pinpas of creditcard hebt, kun je een prepaid kaart gebruiken om een hotel te boeken.

Online winkelen

Een prepaid kaart kan worden gebruikt om aankopen te doen op retail websites zoals Bol en Amazon.

Gamen

Met een prepaid kaart kun je geld uitgeven aan speltransacties, zoals op Playstation Plus, Xbox Live, Fortnite en EA Sports FC (FIFA).

Cadeaus

Een wegwerp prepaidkaart met geld erop fungeert als een cadeaubon waarmee je mensen kunt verrassen, bijvoorbeeld voor een verjaardag of jubileum.

In het buitenland

Je kunt een prepaid betaalkaart ook meenemen op vakantie en gebruiken als betaalmethode onderweg.

Account aanmaken

 

Terug naar het begin ▴

Is een prepaid creditcard geschikt voor mij?

Er zijn veel omstandigheden waarin een prepaidkaart een betere optie is dan een creditcard of betaalpas. Een paar voorbeelden:

 • Je kunt geen creditcard krijgen — Als je een slechte BKR score hebt, is de kans klein dat je wordt goedgekeurd voor een creditcard. In dat geval is een prepaid betaalkaart de oplossing.
 • Je kunt geen bankrekening openen — Het is ook mogelijk dat je door een negatieve BKR registratie geen bankrekening kunt openen. Dan is een prepaid kaart een goed alternatief.
 • Om te helpen budgetteren — Als je beter wil budgetteren kan een prepaid kaart je daarbij helpen. Je kunt immers alleen uitgeven wat er op de kaart staat.
 • De uitgaven van een kind beheren — Een prepaid betaalkaart is een goede manier om kinderen bij te brengen hoe ze met geld om moeten gaan en hoe ze veilig online betalingen kunnen doen.
 • De uitgaven van medewerkers beheren — Het is gemakkelijk om een bestedingslimiet op een prepaid kaart te zetten. Daardoor kun je voorkomen dat medewerkers met een bepaald budget te veel uitgeven.

Zijn prepaid betaalkaarten veilig om te gebruiken?

Getsby prepaid virtuele kaarten zijn veilig te gebruiken dankzij deze maatregelen:

 • 3D Secure — Getsby gebruikt de Mastercard SecureCode als een extra authenticatiestap.
 • Biometrische identificatie — J moet ook je identiteit bevestigen met biometrische identificatie (waarbij een foto van je gezicht wordt gemaakt of een afbeelding van je vingerafdruk wordt vastgelegd).
 • Payment tokenization — Dit is een methode waarbij een algoritmische code je kaartgegevens omzet in een reeks letters en cijfers om te voorkomen dat fraudeurs toegang krijgen tot je gegevens.
 • Geen koppeling met je bankrekening — Getsby-kaarten zijn niet gekoppeld aan je bankrekening, wat betekent dat je financiële gegevens niet in gevaar komen in het geval van een inbreuk op de beveiliging van de kaart.
 • Geen fysieke kaart — Met de virtuele Getsby-kaarten is er geen fysieke kaart om te stelen.

Je kunt ook zelf veiligheidsmaatregelen treffen:

 • Let op bij het online winkelen en zorg ervoor dat je antivirussoftware hebt geïnstalleerd op je apparaten.
 • Beperk hoeveel geld je op de kaart zet.
 • Bewaar de kaart op een veilige plek, zowel thuis als onderweg.

Hoe kom ik aan een prepaid betaalkaart?

Je kunt fysieke prepaid creditcards en betaalkaarten krijgen bij winkels, supermarkten en banken, maar virtuele kaarten zoals die van Getsby kun je online aanvragen.

Je kunt eenvoudig een account aanmaken en kiezen welk type kaart je wil aanvragen. Er zijn geen kredietcontroles dus iedereen kan er een krijgen (als je 18 jaar of ouder bent en inwoner van de EER, het VK of de EVA).

Bij Getsby ontvang je geen plastic kaart per post. In plaats daarvan krijg je binnen twee minuten een email met daarin een 16-cijferig kaartnummer, vervaldatum en 3-cijferig CVV nummer.

Je kunt het saldo van een herlaadbare kaart opwaarderen via een bankoverschrijving of met een credit- of debitkaart. Ook kun je extra wegwerpkaarten bestellen in je Getsby account, die je onmiddellijk ontvangt en kunt gebruiken.

 

Bestel direct een Virtual Card

 

Hoeveel geld kan ik op een prepaid kaart zetten?

Verschillende prepaid betaalkaarten hebben verschillende voorwaarden. Met de herlaadbare groene kaart van Getsby kun je bijvoorbeeld tot € 9.000 per dag of € 30.000 per maand uitgeven. Met de zwarte kaart voor eenmalig gebruik kan dat tot € 2.500 per dag of € 30.000 per maand verdeeld over maximaal 5 kaarten per dag (maximaal tot 50 kaarten per maand).

 

Zijn er nog meer beloningen verbonden aan de Getsby prepaid kaart?

Met de Getsby Virtual Green Card kun je je CO2-voetafdruk verkleinen en binnen twee jaar klimaatneutraal worden. Dat komt doordat Getsby 0,2 procent van je uitgaven doneert aan Eden Reforestation Projects in Kenia en Indonesië. Voor elke € 100 die je uitgeeft, plant Getsby een boom.

Terug naar het begin ▴

Hoe zorg ik voor een goede BKR registratie?

Als je een slechte BKR score hebt en geld wil lenen, dan is het zaak om deze score te verbeteren. Zo kun je geldschieters bewijzen dat je een betrouwbare lener bent. Het goede nieuws is dat er een aantal manieren zijn waarop je dat kunt doen. Hier enkele suggesties:

Hoe kan ik een goede kredietscore opbouwen?

Als u een lage of niet-bestaande kredietscore heeft en u geld wilt lenen, moet u uw kredietscore opbouwen om geldschieters te bewijzen dat u een betrouwbare lener bent. Het goede nieuws is dat er veel manieren zijn waarop je dit kunt proberen. Hier zijn enkele suggesties:

 • Controleer je kredietscore — Als je denkt dat je een negatieve BKR registratie hebt, dan kun je dit controleren door je gegevens bij het BKR op te vragen. Zo kun je achterhalen of je nog openstaande schulden hebt en welke code op jouw situatie van toepassing is (A, H, 1, 2, 3, 4 of 5)
 • Geef niet meer uit dan je kredietlimiet — Als je constant rood staat of over je limiet gaat dan kan dit invloed hebben op je BKR score.
 • Annuleer ongebruikte creditcards — Een aanzienlijk bedrag aan beschikbaar krediet heeft ook invloed op je BKR registratie, ook als je er geen gebruik van maakt.
 • Minimaliseer het aantal kredietaanvragen — Elke kredietaanvraag blijft een tijd zichtbaar in je BKR registratie.
 • Betaal op tijd — Een open deur, maar het belangrijkste voor een positieve kredietscore is dat je op tijd je rekeningen betaalt. Wanbetalingen suggereren voor geldschieters dat je moeite hebt om je financiën te beheren en mogelijk niet kunt terugbetalen wat je geleend hebt.
 • Ontdoe je van financiële banden met anderen — Zorg dat je geen banden hebt met anderen die een slechte BKR score hebben, zoals een ex-partner. In dat geval heeft de BKR score van de andere persoon invloed op jouw kredietwaardigheid.

 

Bestel direct een Virtual Card

 

Samenvatting

Als je geld wilt lenen, moet je ervoor zorgen dat je een goede kredietscore hebt. Die score is geregistreerd bij het BKR. Er zijn veel dingen die je kunt doen om je BKR score goed te krijgen of houden. Prepaid betaalkaarten hebben echter geen invloed op die score omdat het gebruik ervan niet wordt gerapporteerd bij BKR.

Wanneer je een prepaid kaart aanvraagt, wordt er geen rekening gehouden met je kredietscore. Ze zijn dus ook ideaal voor mensen die geen creditcard kunnen krijgen of geen bankrekening kunnen openen, hulp willen bij budgetteren of financiën van zichzelf en anderen willen beheren.

Wil je liever je BKR score verbeteren in plaats van een prepaid betaalkaart gebruiken? Dan kun je het volgende proberen:

 • Je BKR score opvragen zodat je kunt zien wat je moet veranderen voor een betere score.
 • Zorgen dat je adres en andere gegevens correct zijn.
 • Binnen je kredietlimiet blijven.
 • Ongebruikte creditcards annuleren.
 • Kredietaanvragen minimaliseren.
 • Geen betalingen missen.
 • Financiële banden breken met mensen met een slechte BKR score.