Veilig online betalen – Hoe zorg je ervoor dat je beschermd bent?

Online winkelen is de afgelopen tien jaar steeds populairder geworden. In 2020 vond 19% van de wereldwijde verkoop online plaats, waarbij de top 13 online bedrijven in hetzelfde jaar voor ongeveer € 2,5 biljoen aan producten verkochten.

Hoewel er veel voordelen zijn aan online winkelen, zoals gemak en keuze, zijn er ook nadelen. Het internet bevat veel frauduleuze websites tussen legitieme sites, wat kan leiden tot financiële problemen. Je kunt uiteindelijk veel geld verliezen als je het slachtoffer wordt van oplichting. Wees daarom je op je hoede en zorg ervoor dat veilig online betalen mogelijk is.

Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je kunt controleren of een website legitiem is en of je betalingsgegevens zijn beschermd. Bedrijven, banken en geldverstrekkers hebben allemaal verificatiemethoden geïmplementeerd om het risico te minimaliseren dat oplichters je geld in handen krijgen.

In dit artikel nemen we door waar je op moet letten bij websites als je online geld uitgeeft, zodat veilig online betalen mogelijk is. We kijken naar gebruikte verificatiemethoden om veilige online betalingsbescherming te garanderen. Evenals de alternatieven voor traditionele creditcard- en pinbetalingen.

Hoe zorg ik ervoor dat ik veilig online kan betalen?

De eenvoudigste manier om te controleren of je online betaling beschermd is, is door te kijken naar de beveiligingsfuncties van de website. Neem even de tijd om de privacyverklaring van de website te lezen. Hierin staat hoe het bedrijf je persoonlijke gegevens opslaat, inclusief bank- of creditcardgegevens.

Zorg ervoor dat je computer of smart device volledig up-to-date is voordat je online een betaalkaart gebruikt. Internetcriminelen kunnen kwetsbaarheden in de software van je apparaat vinden als deze niet is bijgewerkt. Gelukkig zullen moderne apparaten je op de hoogte stellen wanneer ze een software-update nodig hebben.

Het wordt niet aanbevolen om betalingen te doen wanneer je openbare wifi gebruikt. Dit komt omdat het netwerk niet beveiligd is, waardoor je bankgegevens kwetsbaar zijn voor hackers. Als je echter openbare wifi moet gebruiken, ben je online beter beschermd als u een VPN gebruikt. Hiermee verklein je het risico dat iemand je online activiteiten volgt en wachtwoorden of persoonlijke gegevens in handen krijgt.

Lees verder om erachter te komen hoe identiteitsverificatie helpt bij het beveiligen van online betalingen. Daarnaast beschrijven we manieren waarop je kunt zien of een website veilig is of niet.

Hoe worden klant identiteiten geverifieerd voor veilig online betalen?

Een recente regelgeving genaamd Strong Customer Authentication (SCA) werd in september 2019 in Europa geïntroduceerd. Dit betekent dat betalingen worden geautoriseerd door ten minste twee verificatiemethoden van de volgende factoren:

  • Iets wat de klant weet, zoals een wachtwoord
  • Iets waar de klant toegang toe heeft, zoals een secundair apparaat
  • Een fysiek kenmerk van de klant, zoals een vingerafdruk

Bedrijven zijn wettelijk verplicht om je identiteit te controleren om er zeker van te zijn dat je gemachtigd bent om de geselecteerde betaalmethode te gebruiken. Dit weerhoudt oplichters ervan om je bankpas of creditcard te gebruiken om dingen online te betalen, omdat ze meerdere beveiligingsfasen moeten doorlopen voordat ze de aankoop kunnen doen.

Een betrouwbare authenticatiemethode die e-commercebedrijven gebruiken is 3D secure, wat staat voor ‘drie domeinen’. Deze domeinen zijn de kaartuitgever, de winkelier die je betaling ontvangt en het 3DS-infrastructuurplatform dat een veilige betaling tussen de consument en zijn betaling aan de winkelier verifieert.

De 3DS-technologie is ontworpen om controles uit te voeren om te zien of jij de rechtmatige eigenaar van de kaart bent. Ze zullen je doorverwijzen naar een 3DS-pagina. Hier word je gevraagd om een ​​wachtwoord of pincode in te voeren die de bank genereert en toestuurt via sms.

Een andere populaire identificatiemethode is 2FA, wat tweefactorauthenticatie betekent. Tijdens het afrekenproces word je gevraagd een combinatie van informatie op te geven. Denk hierbij aan een gebruikersnaam en wachtwoord, verificatie via een gekoppeld apparaat of een locatiecontrole.

Een steeds populairdere identificatiemethode is biometrisch, dat wordt gebruikt door Apple Pay en andere betalingsvormen. Je kunt fysieke factoren zoals een vingerafdruk, gezichts- of spraakherkenning gebruiken om de identiteit vóór betaling te bewijzen. Dit wordt vaak beschouwd als een van de veiligste authenticatiemethoden. Persoonlijke eigenschappen zijn namelijk niet op dezelfde manier te hacken zoals een pincode of wachtwoord.

Hoe weet ik of een website veilig is?

Het is verstandig om de beveiliging van een website te controleren voordat je zelfs maar naar het betalingsproces gaat. Legitieme websites hebben een hangslotsymbool in de adresbalk, wat betekent dat de verbinding veilig is. Je kunt op het hangslot klikken om het geldige SSL-certificaat van de site te bekijken. Tegelijkertijd zie het aantal gebruike cookies en meldingsinstellingen.

Vrouw controleert website op mobiele telefoonDe website-URL moet ook beginnen met https://. Hoewel dit geen volledig bewijs is dat de website veilig is, betekent het wel dat de site versleuteld is. Dit zorgt ervoor dat hackers je gegevens niet kunnen stelen.

Je moet ook de domeinnaam controleren om er zeker van te zijn dat je de juiste website gebruikt. Sommige oplichters creëren een soortgelijke domeinnaam als een andere site, zoals Amaz0nshop.net waarmee ze je misleiden om geld uit te geven op een ogenschijnlijke legitieme website.

Een andere waardevolle bron om te gebruiken als je de geloofwaardigheid van een website wilt verifiëren, zijn online beoordelingen. Bekijk de social media-accounts van het bedrijf om te zien of mensen een goede ervaring hebben gehad met de website. Het is de moeite waard om een ​​beoordelingssites te bezoeken om de algemene beoordeling van een bedrijf te bekijken. Trust Pilot is een van de meest betrouwbare bronnen voor beoordelingen, met bijna een miljoen maandelijkste nieuwe zakelijke beoordelingen.

Je moet antivirussoftware op je apparaat installeren zodat deze de websites die je bezoekt, kan controleren. De software kan zien of de websites trackers of malware bevatten die toegang kunnen krijgen tot persoonlijke gegevens of je computer kunnen beschadigen.

Wat zijn de voordelen van een eenmalige virtual card voor online betalingen?

Een virtual card is een prima alternatief voor een traditionele pinpas of creditcard voor online betalingen. Ze zijn niet gekoppeld aan een bankrekening of creditcard, wat betekent dat je beschermd bent voor het geval een oplichter toegang tot je geld probeert te krijgen. Daarnaast verschijnen transacties die met een virtuele pinpas doet niet op je bankafschriften.

Dame achter een laptopMet onze virtuele wegwerpkaarten loop je geen risico bij een datalek, omdat de card volledig los staat van je bankrekening. Je kunt de Virtual Mastercard Card ook toevoegen aan Apple Pay of Google Pay om in de winkel contactloos te betalen.

Betaalpassen voor eenmalig gebruik zijn veel veiliger dan normale debetkaarten omdat ze maar voor één transactie bruikbaar zijn. Dit betekent dat het voor een oplichter onmogelijk is om de gegevens te gebruiken om herhaalde transacties uit te voeren, omdat het de enkele limiet van de kaart zal overschrijden.

De Virtual Mastercard Card wordt geleverd met een 16-cijferig kaartnummer, CVV en vervaldatum. Je kunt ze overal gebruiken bij meer dan 36 miljoen acceptanten over de hele wereld. Onze Virtual Black Card is op te laden met een maximum van € 500,- per kaart en je kunt maximaal vijf wegwerpkaarten per dag gebruiken. Dit betekent dat je steeds herhaalde online betalingen kunt doen met een andere virtuele kaart, wat een constante online bescherming biedt tegen internetcriminelen.

Overzicht voor veilig online betalen

Er zijn een aantal fasen die je moet volgen voordat je online voor iets betaalt. Je moet ervoor zorgen dat de website veilig en legitiem is. Dit is herkenbaar aan het hangslotsymbool in de adresbalk, een siteadres dat begint met https:// en door recensies over de site te lezen.

Een gemakkelijke manier om jezelf extra te beschermen bij het online winkelen, is door gebruik van tijdelijke virtual cards  in plaats van fysieke debetkaarten. Dit komt omdat je geen geld rechtstreeks van je bankrekening uitgeeft, waardoor oplichters accountgegevens niet kunnen gebruiken om je bankrekening te hacken. Een Virtual Card is niet gekoppeld aan je creditcard of bankrekening, wat betekent dat oplichters je tegoeden niet kunnen traceren.

Online betalingen vereisen ten minste twee authenticatieniveaus om te verifiëren dat je toegang hebt tot het geld dat je uitgeeft. Hierbij kan het gaan om het invoeren van een wachtwoord, pincode of biometrische identificatie zoals vingerafdrukken of gezichtsherkenning.

Houd de privacyverklaring van de website in de gaten om ervoor te zorgen dat gegevens beschermd zijn. Deze veiligheidsnormen zouden je moeten verzekeren dat er een beveiligd betalingssysteem wordt gebruikt en persoonlijke informatie versleuteld is.

Veelgestelde vragen

Hoe herken ik een frauduleuze website?

Het is belangrijk dat je contact kunt opnemen met het bedrijf als er iets misgaat met je bestelling. Let daarom op een telefoonnummer, e-mailadres en postadres op de site.

Slechte grammatica en spelling op de website zijn een indicator dat de website mogelijk minder betrouwbaar is. Legitieme bedrijven willen professioneel overkomen, daarom moet je op je hoede zijn voor websites die niet zijn gecontroleerd op fouten.

Houd ook het beleid op de website in de gaten, inclusief retouren en privacy. Een andere goede indicator van een frauduleuze website, zijn aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn. Een voorbeeld is dat items veel lagere geprijsd zijn dan op andere websites.

Wat moet ik doen als mijn online bankrekening gehackt is?

Controleer regelmatig je bankafschriften om er zeker van te zijn dat je alle vermelde transacties herkent. Pas op voor verdachte afschrijvingen of bedrijven die op je afschriften verschijnen. Beide kunnen een indicatie zijn dat je bent gehackt.

Zodra je vermoedt dat u het slachtoffer bent geworden van fraude of een hacker, moet je direct contact opnemen met je bank en je rekeningen blokkeren. Dit stopt alle verdere opnames en het zal de bank op de hoogte stellen om uit te kijken naar betalingsverwerkingsmeldingen. Je moet de codes en wachtwoorden van je accounts wijzigen om zo de controle terug te krijgen.