email info@getsby.com
Visa Mastercard

Visa vs Mastercard: Wat is het verschil?

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe creditcard of zakelijke cadeaubonnen, er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een betaalkaart. Eén factor die vaak over het hoofd wordt gezien is het netwerk van de betalingsverwerker.

De keuze van het juiste netwerk is cruciaal. Het netwerk van een kaart heeft namelijk gevolgen voor waar en hoe de kaart kan worden gebruikt. Het is ook van invloed op de voordelen die je als klant kunt krijgen – denk aan cashback, rentetarieven en exclusieve reisaanbiedingen!

Wat zijn betalingsnetwerken precies? Het zijn bedrijven die merkgebonden betalingsverwerker aanbieden die verantwoordelijk zijn voor het beheren en faciliteren van betalingen. Eenvoudig gezegd organiseren betalingsnetwerken veilige en beveiligde betalingen tussen acceptanten en banken namens kaarthouders. En de kans is groot dat je ze al bent tegengekomen bij je dagelijkse bankzaken en financiën, misschien zelfs zonder het te beseffen.

In dit artikel richten we ons op de twee grootste betalingsnetwerken ter wereld: Visa en Mastercard. We bekijken wat ze aanbieden, hoe hun kaarten werken en wat de belangrijkste verschillen zijn tussen de twee netwerken. Zo weet je waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste kaart. Laten we beginnen!

Wat is het grootste verschil tussen Visa en Mastercard?

Sommigen beweren misschien dat het enige echte verschil tussen Visa en Mastercard het logo op de kaart is. Hoewel het waar is dat beide bedrijven veel overeenkomsten hebben, zijn er enkele belangrijke verschillen in wat ze te bieden hebben en hoe ze werken. De belangrijkste daarvan zijn de voordelen die zij hun klanten bieden.

Geen van beide bedrijven geeft echter kaarten uit. Daarom heeft de kaartuitgever die je kiest meer invloed op de beloningen, voordelen en gebruiksvoorwaarden van je kaart. Toch is het nuttig om de verschillen tussen Visa en Mastercard te kennen, zodat je de juiste kaart voor je behoeften kunt kiezen. Om te helpen, nemen we alles door wat je moet weten over Visa kaarten en Mastercard kaarten en de verschillen tussen de twee betalingsnetwerken.

Wat is een Visa kaart?

Visa-cardEen Visa kaart is een betaalkaart die gebruik maakt van de Visa betaalinfrastructuur om transacties uit te voeren. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan het Visa logo dat erop is gedrukt.

Hoewel Visa een betalingsnetwerk is dat betalingen tussen banken en acceptanten verwerkt, distribueert of geeft het zelf geen betaalkaarten uit. In plaats daarvan worden Visa kaarten uitgegeven via co-branded relaties met banken, financiële instellingen en sommige winkels in winkelstraten. Afhankelijk van de uitgever zijn er verschillende soorten Visa kaarten beschikbaar.

Soorten Visa kaarten

Er zijn drie soorten kaarten die gebruikmaken van het Visa betalingsnetwerk: Visa Debit Cards, Visa Credit Cards en Visa Prepaid- en Gift Cards.

Visa Debit Cards

Debit kaarten zijn een handig alternatief voor het betalen van aankopen met contant geld. Ze zijn gekoppeld aan je bankrekening, dus wanneer je een aankoop doet of geld opneemt bij een geldautomaat, wordt het saldo in mindering gebracht van je eigen account. Je kunt een Visa Debit Card gebruiken voor je dagelijkse bankzaken, van het betalen van rekeningen tot het kopen van goederen en diensten bij winkeliers.

Visa biedt verschillende Debit Cards aan:

 • Visa Classic
 • Visa Gold
 • Visa Platinum
 • Visa Signature
 • Visa Infinite

Hoe hoger het niveau van de Visa kaart, hoe meer voordelen klanten krijgen – van de Visa Classic tot de Visa Infinite.

Visa Credit Cards

Visa Credit Cards zijn vergelijkbaar met Visa Debit Cards in die zin dat je er bijvoorbeeld rekeningen mee kunt betalen, aankopen mee kunt doen en geld mee kunt opnemen bij geldautomaten. In tegenstelling tot debit cards gebruiken creditcards echter een kredietlijn om uitgevoerde transacties te betalen. Dit betekent dat wanneer je transacties verricht, je geld leent van de bank met de belofte dat je het zult terugbetalen. Daarom geven banken alleen creditcards uit aan personen die een sterke kredietscore hebben en dus betrouwbaar genoeg worden geacht om geld te lenen op krediet.

Visa biedt dezelfde soorten creditcards aan als debit cards, van de Visa Classic Credit Card tot de Visa Infinite Credit Card. Creditcards hebben echter meestal betere beloningen en voordelen voor klanten dan standaard debit cards.

Visa Prepaid en Gift Cards

Visa prepaidkaarten zijn herlaadbare betaalkaarten die je kunt gebruiken voor online en in-store aankopen overal waar Visa betalingen accepteert. Ze zijn niet gekoppeld aan je bankrekening en vereisen geen BKR-controle. Dit maakt ze een geweldige optie voor mensen met een slechte kredietgeschiedenis. Het betekent ook dat je er geen bankrekening voor nodig hebt.

Visa biedt ook cadeaukaarten aan, een soort niet-oplaadbare prepaidkaart. Wanneer ze worden uitgegeven, worden ze opgewaardeerd en kunnen ze worden besteed bij detailhandelaars die betalingen met Visa kaarten aanvaarden. Sommige cadeaukaarten zijn echter beperkt tot specifieke detailhandelaren. Je kunt alleen uitgeven wat beschikbaar is op een prepaidkaart, waardoor het onmogelijk is om met een negatief krediet te eindigen.

Hoe werken Visa kaarten?

Wanneer een aankoop met een Visa kaart wordt gedaan, verbindt het Visa betalingssysteem de bank van de kaarthouder met de bank van de handelaar, waarna de informatie en het geld die nodig zijn om de transactie te voltooien elektronisch worden overgemaakt.

Aan elke Visa kaart is een uniek 16-cijferig kaartnummer verbonden dat wordt gebruikt om betalingen te verrichten. Om online te betalen met een Visa kaart voert u het 16-cijferige kaartnummer, de vervaldatum en de CVV-code in. Als je in de winkel winkelt, kun je CHIP & PIN of contactloos betalen – mits de kaart die je hebt dat toelaat.

Waar kunt u een Visa kaart gebruiken?

Met een Visa kaart kunt je online en in de winkel winkelen bij elke handelaar die Visa als betaalmethode accepteert. Visa is wereldwijd het grootste betalingsnetwerk in termen van transacties, kaarten in omloop en aankoopvolume. Het is actief in meer dan 200 landen en gebieden wereldwijd en wordt geaccepteerd bij meer dan 80 miljoen winkeliers.

Terug naar het begin ▴

Wat is een Mastercard?

Mastercard cardEen Mastercard is een elektronische betaalkaart die wordt uitgegeven door banken, financiële instellingen en winkeliers die een merkpartnerschap met Mastercard hebben. Zij gebruiken het betalingsnetwerk van Mastercard om betalingen te verwerken en zijn herkenbaar aan het Mastercard logo.

Net als Visa biedt Mastercard verschillende soorten kaarten die door partnerbedrijven worden uitgegeven.

Soorten Mastercard Cards

Net als Visa zijn er drie soorten Mastercard kaarten: Debit Mastercard Cards, Mastercard Credit Cards en Prepaid Mastercard Cards.

Debit Mastercard Cards

Mastercard biedt één debit card aan:

 • Debit Mastercard

Deze Debit Mastercard vervangt de Maestro kaarten en werken op dezelfde manier als elke andere standaard debit kaart, waarbij betalingen direct worden afgetrokken van het geld op je lopende rekening.

Mastercard creditcards

Er zijn vier niveaus van Mastercard-creditcards:

 • Mastercard Standaard
 • Mastercard Gold
 • Mastercard Platinum
 • Mastercard World Elite

Zoals we al eerder hebben vermeld, gebruiken creditcards een kredietlijn voor transacties. Met een Mastercard creditcard kun je transacties doen zoals met een gewone debit kaart, maar je moet de kaartuitgever terugbetalen voor transacties die met je creditcard zijn gedaan.

Als je een hoge kredietscore en een sterke kredietgeschiedenis hebt, kan je een hogere kredietkaart worden aangeboden, meestal met extra voordelen.

Prepaid Mastercard Cards

Mastercard biedt drie prepaidkaarten aan:

 • Prepaid Gift
 • Everyday Prepaid
 • Prepaid Travel

Afhankelijk van de kaartuitgever en het type prepaidkaart kunnen deze worden opgewaardeerd en hergebruikt. Maar ongeacht of je Prepaid Mastercard Card herlaadbaar of wegwerpbaar is, je hoeft deze niet aan een bankrekening te koppelen. Dit betekent dat zodra het geld op de kaart is uitgegeven, er geen verdere transacties kunnen worden gedaan.

Hoe werken Mastercard Cards?

Net als Visa is Mastercard een betalingsnetwerk dat merktechnologie en -diensten aanbiedt die betalingen met Mastercard mogelijk maken. Wanneer een transactie wordt verricht, verifieert Mastercard de betaling en geeft de nodige informatie door tussen de acquirer en de kaartuitgever – eenvoudiger gezegd: de handelaar en de kaartuitgever van de klant. Zodra Mastercard het verzoek om goedkeuring van de betaling heeft ingediend en de kaartuitgever het heeft aanvaard, worden de middelen naar de handelaar overgemaakt en is de transactie voltooid.

Wat de kaarten zelf betreft, kunnen de meeste Mastercard cards op dezelfde manier worden gebruikt als standaard debetkaarten: u kunt contactloos betalen, CHIP & PIN gebruiken of kaartgegevens invoeren voor online betalingen. Dit kan echter verschillen afhankelijk van het type Mastercard en de uitgever.

Terug naar het begin ▴

Visa vs Mastercard: De belangrijkste verschillen

Zoals je uit het voorgaande hebt begrepen, hebben Mastercard en Visa veel overeenkomsten. Maar ze zijn niet identiek. Laten we eens kijken naar de belangrijkste verschillen tussen de twee netwerken.

Voordelen

Het grootste verschil tussen Visa en Mastercard voor klanten zijn de aangeboden voordelen en beloningen. Beide bedrijven bieden drie niveaus van voordelen, waarbij hogere niveaus extra voordelen bieden aan klanten.

De basisvoordelen die beide bedrijven bieden zijn onder meer vervanging van de noodkaart, verlengde aankoopgaranties en dekking van botsingen bij autoverhuur. Daarnaast biedt Visa dekking voor ongeautoriseerde aankopen en Mastercard biedt bescherming tegen fraude en aansprakelijkheid.

In het middensegment zijn er meer verschillen tussen de netwerken. Het Signature pakket van Visa omvat het volgende:

 • Een online portal met kortingen
 • Conciërgedienst
 • Aanbiedingen voor entertainment, reizen en sportevenementen.

Het World pakket van Mastercard omvat:

 • Prijsbescherming
 • Persoonlijke reisadviseur
 • Hotel voordelen

De voordelen op het hoogste niveau verschillen nog meer. Het Visa Infinite pakket biedt basis- en mid-tier voordelen en premium voordelen, zoals een verzekering voor reisongevallen en verloren bagage. Het World Elite pakket van Mastercard biedt klanten voordelen als toegang tot luchthavenlounges, korting op vliegtickets en vakanties, en kortingen op huurauto’s.

Het is echter goed te beseffen dat de voordelen die een Mastercard of Visa kaart biedt, niet door het betaalnetwerk zelf worden bepaald, maar door de bank die ze uitgeeft. Daarom is het de moeite waard om na te gaan wat de specifieke banken aanbieden om de beste voordelen voor u persoonlijk te krijgen.

Beschermingsregelingen

Mastercard en Visa hebben hun eigen beveiligingssystemen die betalingen beschermen tegen frauduleuze transacties. Deze zijn als volgt:

 • Mastercard: Alle aankopen met Mastercard worden beschermd door het beveiligingssysteem van Mastercard, SecureCode. Het systeem maakt gebruik van 3D Secure om een extra beveiligingsniveau te bieden bij het uitvoeren van transacties.
 • Visa: ook Visa heeft zijn eigen beveiligingssysteem, Verified by Visa, dat dezelfde technologie gebruikt maar iets andere protocollen heeft.

Kosten en wisselkoersen

Voor elke Mastercard- en Visa kaart gelden andere kosten en wisselkoersen. Deze verschillen ook enigszins per netwerk. De kaartuitgever heeft echter meer controle over deze factoren. De meeste banken, financiële instellingen en detailhandelaren hebben de bevoegdheid om de voorwaarden te bepalen die op de kaart van toepassing zijn. Een detailhandelaar kan bijvoorbeeld een prepaid cadeaukaart uitgeven die alleen online of in de winkel bij zijn bedrijf kan worden besteed.

Terug naar het begin ▴

Visa vs Mastercard: Welke kaart is geschikt voor mij?

Visa en Mastercard lijken erg op elkaar. Beide betalingsnetwerken bieden creditcards, debit cards en prepaidkaarten aan, zodat je uit veel opties kunt kiezen. Bovendien zijn Visa en Mastercard wereldwijd de twee grootste betaalnetwerken. Beide worden geaccepteerd door miljoenen winkeliers in meer dan 200 landen en gebieden. Dit betekent dat je waarschijnlijk geen handelaren zult tegenkomen die het ene netwerk wel accepteren en het andere niet, waardoor beide netwerken een goede keuze zijn.

Zoals gezegd zijn de enige belangrijke verschillen voor klanten de aangeboden voordelen, de veiligheidssystemen, de kosten en de wisselkoersen. Maar deze factoren worden meestal gecontroleerd door de bank die je kaart uitgeeft, dus is het belangrijker om je te concentreren op het type kaart en de bank die ze uitgeeft. Vergelijk daarbij de voordelen om er een te vinden die het beste werkt voor je specifieke behoeften en die de beloningen biedt die je het meest waardevol vindt – zoals cashback of exclusieve reisaanbiedingen.

Terug naar het begin ▴

Welke andere kaarten zijn beschikbaar?

Naast Visa en Mastercard zijn er twee andere belangrijke betalingsnetwerken: American Express en Discover. In tegenstelling tot Visa en Mastercard geven deze twee bedrijven rechtstreeks kaarten uit en distribueren ze deze.

American Express (ook bekend als AMEX) wordt wereldwijd door 25,3 miljoen acceptanten in meer dan 130 landen geaccepteerd. Het bedrijf is vooral bekend om zijn creditcards die meestal de beste voordelen hebben in vergelijking met andere bedrijven. American Express heeft echter zeer strenge eisen om voor kaarten in aanmerking te komen. Vanwege de hoge kosten voor acceptanten worden AMEX-kaarten niet zo breed geaccepteerd door winkeliers.

Discover wordt aanvaard door 44 miljoen handelaars in 190 landen en gebieden, waardoor het op twee na meest aanvaarde netwerk ter wereld is. In vergelijking met de andere drie biedt Discover zijn klanten echter minder voordelen.

Samenvatting

Het is een veel voorkomende misvatting dat Visa en Mastercard kaarten worden gedistribueerd en uitgegeven door de bedrijven zelf. In plaats daarvan faciliteren Visa en Mastercard betalingen tussen handelaren en banken. De kaarten zelf worden uitgegeven door banken, financiële instellingen en winkeliers waarmee de netwerken merkpartnerschappen zijn aangegaan.

Neem als voorbeeld onze Virtual Cards van Getsby. Wij geven verschillende Virtual Mastercard Cards uit, waaronder

Elk van deze kaarten is een prepaidkaart die door ons wordt uitgegeven, maar ze worden ondersteund door Mastercard. Dit betekent dat ze werken als een standaard debit kaart en kunnen worden gebruikt bij elke winkelier die Mastercard accepteert. Het enige verschil is dat ze niet gekoppeld zijn aan een lopende rekening – perfect als je geen bankrekening kunt openen of wat extra zekerheid wilt. Wanneer je een transactie verricht, wordt deze door Mastercard geautoriseerd en beschermd door het 3D Secure-systeem, SecureCode.

In termen van gebruik lijken Visa en Mastercard veel op elkaar. Bij het kiezen van een kaart gaat het echter minder om het vergelijken van de twee netwerken en meer om het beslissen wat voor je het beste werkt. In plaats van te kiezen tussen Visa en Mastercard, is het belangrijker te kijken naar het aanbod van de uitgever en de kaart met de beste voordelen te kiezen.