CVC code: dit is het en hier vind je hem

Ieder jaar gaan honderdduizenden euro’s verloren aan creditcardfraude. Banken en andere financiële instellingen werken continue aan het beter beschermen van klanten en hun persoonlijke informatie. Toch lukt het hackers nog steeds om creditcardgegevens te bemachtigen.

Fysieke creditcardfraude − bijvoorbeeld door een creditcard te stelen − is sterk gedaald sinds de komst van chiptechnologie en pinnen. Veel vormen van fraude spelen zich nu uitsluitend online af. Er zijn veel nieuwe manieren ontwikkeld om creditcardgegevens te stelen en illegale aankopen te doen.

CVC codes zijn in het leven geroepen om creditcardgegevens te beschermen. Zo kun je als consument veilig online betalen. Hoewel CVC codes je creditcard beter beschermen dan ooit, zijn ze niet waterdicht. Het is dus nog altijd belangrijk dat je voorzichtig met je gegevens omgaat als je online of telefonisch iets koopt.

In dit artikel leer je alles over de CVC code: wat zijn CVC nummers, waar vind je ze en hoe werken ze?

Wat is een CVC code?

De Card Verification Code (CVC) is het 3-cijferige nummer op de achterkant van debit- en creditcards. De code wordt gebruikt om de kaart online te verifiëren. Een CVC wordt in het buitenland ook wel een Card Security Code (CSC code) of Card Verification Value Number (CVV code) genoemd.

De drie cijfers staan op alle kaarten van VISA en Mastercard. American Express heeft een CVC code van vier cijfers.

Waar kan ik de CVC code vinden?

Heb je een creditcard of (prepaid) debitcard van Visa of Mastercard? Dan vind je de 3 cijferige code op de achterkant van de kaart. Op een creditcard van American Express staat de viercijferige code op de voorkant.

Tegenwoordig kiezen sommige banken ervoor om een CVC nummer niet te printen op de kaart zelf, maar alleen zichtbaar te maken in een online omgeving zoals een app of website. Dan is de CVC code veiliger tegen hackers en makkelijker te wijzigen.

Op oudere kaarten staat de CVC code vaak achteraan een langere reeks getallen. De laatste drie cijfers zijn dan de CVC. Die creditcards kom je niet veel meer tegen in de praktijk.

Waarvoor zijn CVC codes bedoeld?

De CVC nummers beschermen tegen misbruik zoals fraude, diefstal en ongeautoriseerde transacties.

Je vindt de card verification code op de achterkant van de creditcardChiptechnologie in betaalkaarten heeft frauderen door een creditcard te stelen een stuk lastiger gemaakt. In plaats daarvan zien we nu een toename in het aantal gevallen van digitale creditcardfraude. CVC codes zijn in het leven geroepen om die online fraude te bestrijden.

Als je een online aankoop doet, vraagt de verkopende partij je om een CVC nummer om de verkoop te verifiëren. Dat betekent dat alleen de kaarthouder betalingen kan doen, want de verificatiecode of CVC is alleen zichtbaar op de kaart. Zelfs als een hacker de kaartnummer op de voorkant weet te bemachtigen, kan hij nog niets doen zonder de CVC.

Andere kaartgegevens, zoals het lange kaartnummer en de vervaldatum, zijn makkelijker te verkrijgen voor hackers. Maar CVC codes? Daar kom je niet zomaar aan. Online verkopers bewaren soms je creditcardgegevens. Een CVC mogen ze niet bewaren volgens wetgeving. Als een website dus wordt gehackt, heeft een hacker nog altijd geen toegang tot de CVC codes van klanten.

Ook bij contactloos betalen of pinnen in een betaalautomaat met je creditcard wordt het CVC nummer niet opgeslagen.

Is een CVC code hetzelfde als een pincode?

De CVC code en pincode zijn niet hetzelfde. De PIN (Persoonlijk Identificatienummer) gebruik je wel voor vergelijkbare doeleinden.

De pincode is vooral bedoeld om je kaart te verifiëren bij transacties in een winkel. Het CVC nummer is juist specifiek voor online aankopen of transacties aan de telefoon.

Hoe wordt een CVC code bedacht?

Het CVC nummer op je kaart wordt gegenereerd door de bank of financiële instelling die de kaart uitgeeft. Visa dus, bijvoorbeeld. Of Mastercard.

De code wordt vaak gegenereerd op basis van het kaartnummer en de vervaldatum, maar niet altijd. Het kan ook een willekeurige reeks getallen zijn.

Zo bescherm je creditcardgegevens

Het vervelende nieuws? Hackers vinden altijd wel een manier om gevoelige financiële informatie te verkrijgen die voor frauduleuze doeleinden kan worden gebruikt.

Zorg er bij een aankoop via de telefoon altijd voor dat je weet met wie je praat. Zoek op het internet bijvoorbeeld naar het nummer waardoor je bent gebeld om dat te controleren.

Koopt je iets online? Overweeg dan een virtuele kaart te kopen. Daarmee kun je online goederen betalen via een digitale portemonnee. Andere bankgegevens dan die van je creditcard hoef je niet te koppelen. Je bepaalt zelf hoeveel geld er in de digitale portemonnee zit.

Conclusie: de Card Verification Code (CVC)

Heb je een Visa of Mastercard? Dan is de CVC code een driecijferige getallenreeks aan de achterzijde van de kaart. American Express gebruikt een viercijferige CVC code aan de voorkant van de kaart, net boven het creditcard nummer.

De CVC code is ingevoerd om fraude en misbruik bij aankopen op afstand te voorkomen. Ze bieden extra bescherming, maar voorzichtigheid is nog altijd belangrijk. Wees waakzaam en geef de CVC code niet zomaar af als je de verkopende partij niet vertrouwt.