Dit betekent de vervaldatum op je debit- of creditcard

Heb je een creditcard of prepaidkaart ontvangen? Dan zie je daar verschillende nummers en gegevens op staan. Je ziet de naam van de kaarthouder, het kaartnummer, de CVC code en de vervaldatum van de kaart. Al deze informatie heb je nodig om een online aankoop te voltooien.

De geldigheid van een creditcard of prepaid betaalkaart is meestal drie tot vier jaar vanaf de datum van uitgifte. Waarom staat die vervaldatum eigenlijk op de kaart?

Het lijkt misschien onhandig om een nieuwe kaart al na een paar jaar te laten verlopen. Maar daar zijn goede redenen voor. In dit artikel ontdek je alles over de geldigheid van je betaalkaart, wat de vervaldatum betekent voor je kaart en waarom er überhaupt een vervaldatum is.

Wat is de vervaldatum?

De vervaldatum van een creditcard of prepaidkaart is niets meer dan een datum waarop de kaart niet meer gebruikt kan worden. In de meeste gevallen wordt een maand en jaartal aangegeven op de kaart. Dat betekent dat je vanaf het einde van die maand de kaart niet meer kunt gebruiken. Afhankelijk van in welk land de kaart wordt uitgegeven, staat de maand of het jaar als eerste.

Als een creditcard bijvoorbeeld op 11-23 verloopt, kan de kaarthouder tot en met 30 november 2023 aankopen blijven doen. Zodra de volgende maand begint, is de creditcard niet meer te gebruiken.

Wat gebeurt er na de vervaldatum van je creditcard?

Zodra een kaart is verlopen, wordt deze overal geweigerd. De meeste banken en andere uitgevers sturen ruim op tijd een nieuwe creditcard of prepaidkaart op. Vaak worden ze één tot vier weken voor de vervaldatum verzonden, zodat je een nieuwe kaart in huis hebt voor de oude verloopt. Het is normaal dat de vervangende kaart hetzelfde kaartnummer heeft. Ter bescherming zijn de vervaldatum en CVC code wel anders.

Ontvang je geen nieuwe kaart? Neem dan contact op met de uitgever van de kaart om te controleren of deze al onderweg is. Als de oude kaart is verlopen, dan kun je hem weggooien. De passen zijn vaak van PVC gemaakt dus ze horen bij het plastic afval.

Als je in het bezit bent van een virtual card, hoef je je hier geen zorgen over te maken. De kaart stopt gewoon met werken zodra de vervaldatum is verstreken en dien je een nieuwe te bestellen.

Maakt de nieuwe vervaldatum iets uit voor aankopen?

Het kaartnummer verandert niet. Vaststaande betaalopdrachten blijven dus ongewijzigd. Meestal houd je ook dezelfde pincode. Dat kan wel verschillen per bank.

Heb je ook een nieuw kaartnummer voor je creditcard gekregen? Dan moet je wél betalingen en doorlopende opdrachten vernieuwen. Denk dan bijvoorbeeld aan diensten die je regelmatig gebruikt zoals Netflix, maar ook doorlopende rekeningen van een autoverzekering of energierekening. Je moet je nieuwe gegevens ook instellen op Google Pay en Apple Pay.

Waarom hebben creditcards een vervaldatum?

Je weet nu wat er gebeurt als de geldigheidsduur van een kaart verstrijkt. Maar waarom heeft een creditcard eigenlijk een vervaldatum? Is het niet makkelijker om dezelfde kaart te blijven gebruiken en deze alleen te vervangen bij diefstal of verlies? In de praktijk is dat niet zo handig. Dit is waarom.

Fraude voorkomen

Het zal je misschien verbazen hoe vaak je een creditcard gebruikt voor online aankopen. Creditcardmaatschappijen zijn zich bewust van de risico’s van fraude, met name online. Een datalek of onveilige website kan ervoor zorgen dat je kaartgegevens in de verkeerde handen vallen.

De financiele instelling neemt gebruikers dus in bescherming door regelmatig de kaart te vervangen. Kaartgegevens in de handen van criminelen zijn dan nooit lang bruikbaar. Bij een online aankoop is een actieve CVC code nodig. De kaart en dus die unieke code regelmatig vervangen, werkt goed tegen frauduleuze transacties.

Slijtage van de kaart

credit card in card readerCreditcards en prepaidkaarten zijn misschien gemaakt van een niet-afbreekbaar en stevig soort plastic, maar toch slijten ze. Slijtage heeft invloed op de werking van de kaart. De magnetische strip aan de achterkant kan bijvoorbeeld kapot gaan, of een kaartmachine kan de chip niet meer goed lezen.

Door elke paar jaar een gloednieuwe kaart in gebruik te nemen, weet je zeker dat je altijd een werkende kaart hebt.

Nieuwe mogelijkheden en ontwerp

Technologie is constant in ontwikkeling. Dat geldt ook voor de technologie én het ontwerp van creditcards. De chips, magneetstrip en vormgeving worden regelmatig verbeterd. Door een geldigheid in te voeren, krijgt de kaarthouder na verloop van tijd vanzelf een nieuwe, beter werkende kaart in zijn bezit. Dat is veiliger en praktischer.

Marketing

Verloopt de creditcard bijna? Dat is het perfecte moment voor uitgevers om nieuwe producten bij kaarthouders onder de aandacht te brengen. Dat kan zijn door klanten op de hoogte te stellen van een nieuwe deal, meer voordeel of een nieuw pakket. De vervaldatum van een creditcard geeft de uitgever dus gelegenheid om nieuwe producten en diensten aan te bieden. Inactieve klanten worden zo gestimuleerd om meer uit te geven. De vervaldatum heeft dus ook zeker een functie als het gaat om marketing.