stop met te veel geld uitgeven

Hoe stop je met te veel geld uitgeven

Veel mensen kunnen de verleiding niet weerstaan om een product van hun favoriete merk te kopen als ze het in de uitverkoop zien of om een impulsaankoop te doen als ze zich down voelen. Als je meer uitgeeft dan je van plan was, hoeft dat geen grote gevolgen te hebben als het maar af en toe gebeurt. Het kan echter ernstiger gevolgen hebben als je merkt dat je regelmatig te veel uitgeeft.

Bijvoorbeeld op het moment dat je merkt dat je schulden zich opstapelen of dat je niet meer dan het strikt noodzakelijke kunt betalen. Het kan lastig zijn je financiële doelen te bereiken als je consequent meer uitgeeft dan nodig is.

Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je je bestedingsgewoonten kunt verbeteren. Sommige oplossingen kunnen onmiddellijk effect hebben, terwijl andere moeilijker zijn om onder de knie te krijgen.

Lees verder voor onze top negen tips die je kunnen helpen verantwoordelijker om te gaan met geld om je financiële doelen te bereiken.

Negen praktische tips om niet te veel meer uit te geven

1. Identificeer je uitgaventriggers

Er zijn verschillende redenen waarom mensen te veel uitgeven , zoals verveling, groepsdruk en emotionele kwetsbaarheid. Als je in staat bent je emoties en triggers te herkennen, zou het gemakkelijker moeten zijn bepaalde situaties te vermijden waarin je in de verleiding komt geld uit te geven.

Het is een goed idee om na te gaan wat je ertoe aanzet om geld uit te geven en te werken aan strategieën om die situaties te voorkomen. Dit kan ervoor zorgen dat je niet meer uitgeeft dan nodig is. Zo kan het gebeuren dat je ‘s avonds online bent en impulsaankopen aan je winkelwagentje toevoegt. Een andere mogelijkheid is dat je elke dag op weg naar je werk langs je favoriete winkel loopt en het niet kunt laten om even binnen te wippen om iets te kopen. In deze voorbeelden zou je je mobiele telefoon kunnen uitzetten voordat je naar bed gaat, of via een andere route naar je werk gaan, zodat je niet in de verleiding komt om geld uit te geven.

2. Stel een budget op

Het is verstandig om een realistisch budget op te stellen, zodat je een richtlijn hebt voor hoeveel je elke week of maand zou moeten uitgeven. Je moet daarvoor geld toewijzen aan verschillende uitgaven, zoals rekeningen van nutsbedrijven, boodschappen en vrijetijdsactiviteiten. Dit is een uitstekend moment om na te gaan waar je misschien te veel geld aan uitgeeft, zoals aan kleding of eten bestellen. Je kunt dit soort uitgaven beperken, waardoor je meer geld op je spaarrekening kunt zetten of je creditcardschuld kunt afbetalen.

Een belangrijk aspect van het bijhouden van een budget is het bijhouden van je wekelijkse en maandelijkse uitgaven. Je moet ervoor zorgen dat je je uitgaven binnen je grenzen houdt en niet nog meer aankopen doet als je in de buurt komt van je toegewezen bedrag of dit hebt bereikt.

3. Voorkom verleiding

De meeste bedrijven sturen marketinge-mails naar hun klanten om hen te verleiden meer producten of diensten te kopen. Het is beter om je voor deze e-mails af te melden, zodat je niet regelmatig e-mails ontvangt die je tot een aankoop verleiden. Gratis proefperiodes zijn een andere techniek die veel bedrijven gebruiken. Maar hoe goed ze ook klinken, ze kunnen je op de lange termijn geld kosten als je vergeet dat je ervoor bent ingeschreven en voor het abonnement gaat betalen zodra de proefperiode afloopt. Wat je beter kunt doen is je aanmelden voor gratis proefperiodes met een prepaidkaart . Het maakt niet uit als je het abonnement vergeet te annuleren, want het geld kan niet worden betaald als er niet genoeg geld op je kaart staat.

4. Plan je aankopen

Man koopt artikelen in een caféVoordat je een winkel binnengaat, is het een goed idee om al een boodschappenlijstje te hebben geschreven. Op het lijstje moeten de dingen staan die je echt nodig hebt in plaats van wat je wilt. Als je je aan dit lijstje houdt zul je minder snel impulsieve aankopen doen.

Je zou jezelf ook een paar dagen kunnen geven om over een aankoop na te denken. Je kunt altijd teruggaan en het product later kopen als je besluit dat je het echt wilt of nodig hebt. De kans is echter groot dat je jezelf van de aankoop hebt afgepraat, omdat je hebt besloten dat je het eigenlijk niet wilt of nodig hebt.

Een goede techniek is de Pay Now, Buy Later betaalmethode. Je voegt geld toe aan een prepaidkaart wanneer je kunt. Wanneer je besluit het geld op de kaart uit te geven, weet je dat je geld uitgeeft dat je kunt missen, aangezien het al opzij is gezet.

5. Beoefen mindfulness

Sommige mensen geven geld uit in een poging zich beter te voelen als ze zich verdrietig of eenzaam voelen. Om dit tegen te gaan is het een goed idee om mindfulness te beoefenen, zodat je beter verbonden bent met je emoties en ze leert beheersen met alternatieve technieken.

Je moet bedenken waarom je je zo voelt en een methode vinden die je kan helpen met je emoties om te gaan. Als je je bijvoorbeeld verdrietig voelt kun je, in plaats van online te gaan om je favoriete winkels te bekijken, de drang weerstaan en ervoor kiezen een boek te lezen of naar ontspannende muziek te luisteren. Binnen een paar uur kan de drang om iets te kopen verdwenen zijn.

6. Verander je bestedingsgewoonten

Het kan tijd kosten, maar het veranderen van je bestedingsgewoonten is een cruciale stap om te voorkomen dat je meer uitgeeft dan je van plan was. Je moet je geldgewoonten in kaart brengen, zowel de gezonde als ongezonde, zodat je beter je triggers kunt vermijden en haalbare doelen kunt stellen. Een gezonde gewoonte is bijvoorbeeld dat je bepaalde producten alleen koopt als ze in de aanbieding zijn. Een ongezonde gewoonte daarentegen kan zijn dat je elke dag een lunch koopt in plaats van dat je er zelf eentje meeneemt.

Sommige mensen hebben een ongezonde relatie met geld omdat ze niet geleerd hebben hoe ze moeten budgetteren of niet weten hoe ze een impulsaankoop moeten weerstaan. Als je kunt vaststellen welke ongezonde gewoonten je hebt, kun je kijken naar technieken die je kunnen helpen ze beter onder controle te houden.

7. Stop met het gebruiken van je creditcard of zeg je creditcard op

Persoon die kaartgegevens invoert op een laptopAlhoewel het niet voor iedereen geldt, zorgen creditcards er vaak voor dat mensen meer geld uitgeven dan met een pinpas of cash. Het geld lijkt misschien niet ‘echt’ omdat het bij een creditcard niet automatisch van de bankrekening wordt afgeschreven. Het is gemakkelijk om meer uit te geven dan je van plan was, maar daarna word je geconfronteerd met een grote creditcardschuld en de daaropvolgende rente.

Het kan helpen om je creditcard alleen te gebruiken voor bepaalde dingen. In plaats van het te gebruiken als je primaire betaalmethode, zou je je kaart alleen kunnen gebruiken om je benzine te betalen of als je een terugkerende uitgave hebt, zoals een abonnement op een streamingdienst. Je kunt je creditcardrekening dan gemakkelijk elke maand in je budget opnemen, omdat je kunt voorspellen hoeveel je gaat uitgeven.

8. Stap over op een prepaidkaart

In tegenstelling tot een creditcard kun je met een prepaid creditcard alleen het geld uitgeven dat al op de kaart staat. Er is geen kans dat je rood komt te staan of meer uitgeeft dan je van plan was, aangezien je beperkt bent tot het bedrag dat je al opzij hebt gezet.

Prepaidkaarten kunnen je helpen bij het budgetteren omdat je precies het juiste bedrag kunt toevoegen om bepaalde rekeningen of uitgaven te dekken. Je weet bijvoorbeeld dat de verschillende abonnementen op streamingdiensten je elke maand €50 kosten. Wat je dan bijvoorbeeld kunt doen is automatisch je kaart aanvullen met €50 zodra je je salaris krijgt. Zo weet je dat al je abonnementsbetalingen gedekt zijn, en kun je niet in de verleiding komen je account te upgraden of je aan te melden voor meer diensten, aangezien er daarvoor niet genoeg geld op je kaart staat.

 

Bestel direct je prepaidkaart

 

9. Vraag om hulp

Als je worstelt met je financiën en denkt dat je hulp nodig hebt bij het budgetteren, is het een goed idee om met je vrienden en familie te praten. Zij kunnen je helpen je uitgavenpatroon in kaart te brengen en manieren uit te werken om de verleiding te weerstaan en geld te besparen.

Het kan nuttig zijn om te praten met een professional, zoals een financieel adviseur, die je kan helpen met je financiële stress en om manieren te vinden om kleine veranderingen in je uitgaven te maken die op korte termijn kunnen helpen, en grotere veranderingen die je kunnen helpen je financiële doelen te bereiken. Dit kan iets kleins zijn als geld besparen door niet elke week eten te bestellen. Je zou ook een percentage van je maandelijkse inkomen aan de kant kunnen zetten om je schulden af te lossen.

Samenvatting

De eerste stap om te bezuinigen op je uitgaven is na te gaan waar je te veel geld aan uitgeeft. Je moet ook kijken naar je triggers (zoals niet lekker in je vel zitten of groepsdruk), zodat je kunt proberen andere methoden te vinden om met je emoties om te gaan. Het opstellen van een geldbudget kan je ook helpen om geen geld meer uit te geven aan onnodige zaken en het geld in plaats daarvan op je spaarrekening te zetten of te gebruiken om schulden af te lossen.

Het is een goed idee om te kijken hoe je je geld uitgeeft. Als je merkt dat je te veel uitgeeft met een creditcard is het wellicht beter om het gebruik van je creditcard te beperken. In plaats daarvan kun je prepaidkaarten of pinpassen gebruiken om je uitgaven onder controle te houden.