Bestedingspatronen

Bestedings-patronen: Begrijpen, Beheren en Veranderen

Sommige financiële doelen lijken beter haalbaar dan andere. Het verbeteren van je kredietscore lijkt misschien binnen handbereik, terwijl het kopen van een huis bijna onmogelijk lijkt. Wat je doelstellingen ook zijn, je bent mogelijk dichterbij dan je denkt. Door een paar veranderingen in je bestedingspatronen aan te brengen kun je je financiële positie langzaam verbeteren.

Sommige mensen vinden het gemakkelijk om te budgetteren, terwijl anderen moeite hebben om impulsaankopen te voorkomen. Wat je uitgavenpatroon ook is, het is een goed idee om ze te erkennen, de oorzaak te achterhalen en manieren te bedenken om je uitgaven en besparingen te verbeteren.

Lees verder om erachter te komen wat onze bestedingspatronen beïnvloedt, in welke categorieën ze vallen en hoe je je uitgavenpatroon kunt verbeteren en geld kunt besparen.

Wat zijn bestedingspatronen?

Bestedingspatronen zijn de verschillende manieren waarop je gewoonlijk je geld uitgeeft. Ze kunnen goed, slecht of neutraal zijn. Een goede gewoonte zou bijvoorbeeld zijn om je rekeningen elke maand op tijd te betalen. Een slechte gewoonte is bijvoorbeeld om eten te laten bezorgen wanneer je daar zin in hebt, ook al is dat een paar keer per week. Neutrale gewoonten zijn aankopen die geen enorme impact hebben op je financiën, zoals elke ochtend een krant kopen.

Hoe en waar je geld uitgeeft bepaalt of je bestedingspatronen goed, slecht of neutraal zijn. Wellicht ga je aan het begin van de maand, als je je salaris hebt, volledig los met onnodige aankopen en merk je vervolgens dat je de rest van de maand moet bezuinigen. Dit leidt tot slechte uitgaven, omdat je je laat leiden door het geld dat zojuist op je rekening is gestort in plaats van door wat je werkelijk nodig hebt en je budget.

Je bestedingspatronen kunnen veranderen en zich ontwikkelen naar gelang je financiële positie. Het kan ook zijn dat je prioriteiten en verantwoordelijkheden veranderen, waardoor je je uitgaven en besparingen moet aanpassen. Zo kan de overstap van huren naar kopen een aanzienlijke financiële impact hebben, evenals trouwen en kinderen krijgen.

Een doeltreffende begroting helpt je inzicht te krijgen in wat er binnenkomt en uitgegeven wordt. Je kunt bijhouden hoeveel van je inkomen moet gaan naar levensonderhoud, maar ook naar je spaarrekeningen en schuldbetalingen. Het is een goed idee om je rekeningen op tijd te betalen en de hele maand te budgetteren, terwijl je jezelf af en toe wel iets leuks gunt.

Hoe ontstaan bestedingspatronen?

Er zijn verschillende factoren die je uitgavenpatroon en koopgedrag kunnen beïnvloeden . De omgeving waarin je opgroeit vormt de basis voor hoe je prioriteiten stelt bij je uitgaven. Als je ouders bijvoorbeeld niet budgetteerden toen je opgroeide en je juist aanmoedigden om je zakgeld uit te geven zodra je het kreeg, is de kans groot dat je als volwassene ongezonde bestedingsgewoonten hebt. Als je ouders voorzichtig met hun geld waren, ben jij dat als volwassene wellicht ook.

Je vrienden kunnen ook een grote invloed hebben op hoe en waar je je geld aan uitgeeft. Sociale activiteiten zijn belangrijk voor mensen om erbij te kunnen horen. Dit kan betekenen dat je meer uitgeeft aan uit eten gaan, bars en reizen dan anders het geval zou zijn. Je bent misschien eerder geneigd om bepaalde soorten kleding en gadgets te kopen vanwege trends die je vrienden ook volgen.

De media heeft een grote invloed op de koopgedrag van de meeste mensen. Misschien koop je bepaalde producten omdat social media influencers ze promoten of omdat je er veel artikelen over ziet.

Redenen om bestedingspatronen te veranderen

Het kan zijn dat je uitgavenpatroon verandert als je omstandigheden veranderen of als je nieuwe financiële doelen stelt. Er zijn veel redenen waarom mensen te veel uitgeven, maar als je jouw oorzaken begrijpt is het makkelijker om te bezuinigen en een beter budget te creëren.

Jonge vrouw die kijkt naar schoenen met hoge hakkenAls je van plan bent een gezin te stichten kun je besparen op vrijetijdsuitgaven zodat je wat extra spaargeld hebt. Je kunt je slechte financiële gewoonten (zoals eten bestellen en veel kleding kopen) ook verminderen als je spaart voor een huis of je huidige woning wilt verbouwen.

Als je uitgaven problematisch worden zul je daar iets aan moeten doen. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt stoppen met te veel geld uitgeven, zoals het maken van een budget om je financiën beter in de gaten te houden en de verleiding te weerstaan als je een product niet echt nodig hebt.

Andersom kun je juist ook meer onnodige uitgaven gaan doen als je meer geld te besteden hebt. Dit kan het gevolg zijn van een aantal factoren, zoals een loonsverhoging of een verhuizing naar een goedkopere woning.

8 manieren om bestedingspatronen te veranderen en geld te besparen

1. Budgettering en toewijzing

De beste manier om een budget op te stellen is door je gebruikelijke inkomsten en uitgaven in kaart te brengen. Zodra je hebt berekend hoeveel je moet uitgeven aan essentiële zaken zoals vaste lasten en voeding, kun je berekenen hoeveel je uitgeeft aan vrijetijdsactiviteiten zoals een bezoekje aan de bioscoop en uit eten gaan. Je kunt ook berekenen hoeveel je moet sparen of afbetalen.

2. Evalueer wat je wilt kopen

Sommige uitgaven zijn een noodzaak, andere een luxe. De meeste dingen kun je scheiden in wat je echt moet uitgeven (zoals kosten voor je woning en voeding) en wat je zou willen kopen (zoals afhaalmaaltijden en alcohol). Zodra je het verschil herkent, is het gemakkelijker om je uitgaven te verdelen. Je moet meer geld en prioriteit geven aan de dingen die je nodig hebt, en het geld dat overblijft kun je gebruiken voor de dingen die je wilt.

Persoon die een appel koopt bij een fruitkraam3. Maaltijdplanning

Door je maaltijden van tevoren te plannen, is de kans kleiner dat je niet weet wat je moet maken en besluit om eten te bestellen. Als je weet wat je moet kopen, kun je ook zoeken naar ingrediënten die goedkoper zijn. Met een boodschappenlijstje naar de supermarkt gaan vermindert ook ongeplande aankopen, waardoor je geld bespaart.

4. Overstappen van energieleverancier

Dat je een trouwe klant bent van een energieleverancier betekent niet dat het bedrijf je de beste prijs op de markt geeft. Het is een goed idee om bij het aflopen van je bestaande contract te bekijken of je geld kunt besparen door over te stappen naar een andere leverancier.

5. Abonnementen beheren

Het is heel gemakkelijk om nieuwe abonnementen af te sluiten, maar misschien besef je niet hoeveel je maandelijks of jaarlijks uitgeeft. Het is goed om je eens af te vragen of je wel op zoveel streamingdiensten geabonneerd moet zijn of dat je het tijdschrift waarop je geabonneerd bent ook wel echt leest. Het aantal abonnementen verminderen of kijken naar goedkopere alternatieven is een snelle en gemakkelijke manier om geld te besparen.

6. Bezuinigen op luxe

Als je eens goed naar je financiën kijkt, zie je waarschijnlijk een aantal luxeartikelen die je niet nodig hebt. Dat kan van alles zijn: minder vaak per maand naar de bioscoop gaan of in eigen land op vakantie gaan in plaats van naar het buitenland. Je zou ook kleine veranderingen kunnen aanbrengen, zoals stoppen met geld uitgeven aan dure merken en beginnen met het kopen van huismerken tijdens je wekelijkse boodschappen.

7. Creditcard opzeggen

In de meeste gevallen geven mensen meer geld uit met een creditcard dan wanneer ze met een pinpas of contant geld hun aankopen betalen. Het geld lijkt misschien niet ‘echt’ omdat je het niet meteen hoeft terug te betalen. Afhankelijk van je rekening kun je een veel grotere bestedingslimiet hebben dan wanneer je geld rechtstreeks van je bankrekening zou moeten uitgeven.

8. Gebruik een prepaidkaart

Het is gemakkelijker om in de gaten te houden hoeveel je uitgeeft als je een prepaid creditcard hebt. Je weet precies hoeveel geld je te besteden hebt en er is geen roodstand, dus er is geen kans op overbesteding. Je kunt de kaart opwaarderen wanneer je de bestedingslimiet bereikt, wat het gemakkelijker maakt om geld toe te wijzen aan verschillende rekeningen en vrijetijdsactiviteiten.

 

Bestel direct een virtual card

 

Samenvatting

Het ontwikkelen van goede bestedingspatronen kan tijd kosten, maar ze kunnen een aanzienlijke invloed hebben op je financieel welzijn op de lange termijn. Als je de tijd neemt om te berekenen hoeveel geld er binnen komt en hoeveel eruit gaat, wordt het gemakkelijker om inzicht te krijgen in je persoonlijke financiën en een budget op te stellen.

Budgetteren kan je helpen financiële vrijheid te creëren, zodat je genoeg geld hebt om al je levensbehoeften te dekken. Als je dat hebt bereikt, kun je geld opzij zetten op een spaarrekening en een noodfonds, zodat je ook in de toekomst financieel beschermd bent.