Geef je meer uit door creditcardgebruik - header

Geef je meer uit met een creditcard?

Creditcards zijn een veilige manier om betalingen te verrichten. Je kunt de kaart in de automaat doen en je pincode intoetsen, maar daarnaast kun je ook met de kaart swipen of tikken voor een sneller alternatief. Je kunt geld uitgeven tot een bepaalde kredietlimiet en je hoeft het bedrag pas elke maand op een bepaalde datum terug te betalen.

Sommige mensen hebben de neiging om meer uit te geven met een creditcard dan met contant geld of een pinpas. Tussen 2018 en 2021 bedroeg het gemiddelde bedrag dat per creditcardtransactie werd uitgegeven in het VK tussen £51 en £55.

Ter vergelijking: in 2021 werd gemiddeld slechts 12,91 pond uitgegeven per contante transactie, terwijl het gemiddelde bedrag in het daaropvolgende jaar 13,87 pond bedroeg. Uitgaven met pinpassen liggen ergens tussen deze twee betaalmethoden in. In 2021 was het gemiddelde bedrag van een pinpastransactie £34.

Het is lastig om betaalmethoden in de EU te vergelijken omdat elk land zijn eigen betaaltrends heeft. De gemiddelde waarde van een kaarttransactie in de EU wordt echter geschat op ongeveer 40 euro, en hoewel de EU-statistieken voor contant geld niet beschikbaar zijn, werd in Nederland gemiddeld €17,34 per transactie met contant geld uitgegeven in datzelfde jaar, wat er op wijst dat creditcardtransacties ook in de EU gemiddeld voor een hoger bedrag zijn.

In dit artikel bekijken we waarom sommige mensen meer uitgeven met een creditcard dan met andere betaalmiddelen en hoe je je creditcard gebruik onder controle kunt houden.

De psychologie van creditcards

Creditcard gebruik door persoonVolgens een studie van MIT in 2021 geven mensen meer geld uit met creditcards dan met contant geld omdat de kaarten het beloningssysteem van de hersenen activeren. Mensen associëren het tikken, swipen of insteken van hun kaart met het plezier van een aankoop. Ze worden (nog) niet geconfronteerd met het negatieve neveneffect dat er geld van hun rekening wordt afgeschreven. Ter vergelijking: ze zouden onmiddellijk verlies zien als ze geld uit hun portemonnee moesten halen of het geld direct van hun bankrekening afgetrokken zien als ze een pinpas zouden gebruiken.

Eén studie suggereert dat een vijfde van de mensen in het VK de voorkeur geeft aan het gebruik van een creditcard bij aankopen van meer dan £100 . Dit kan te maken hebben met de extra veiligheid die creditcardmaatschappijen bieden. Veel creditcardmaatschappijen zijn wettelijk verplicht om eventuele problemen te onderzoeken als consumenten geen producten of diensten krijgen die aan de normen voldoen. Dit betekent dat mensen eerder bereid zijn grotere bedragen uit te geven omdat er een grotere kans is dat ze het geld kunnen terugvorderen als er iets mis gaat.

‘Betalingskoppeling‘ verwijst naar de tijd tussen het doen van een aankoop en het daadwerkelijk afschrijven van het geld van de bankrekening. Aangezien er tussen deze twee gebeurtenissen meer tijd zit voor creditcardgebruikers, is het proces voor hen minder pijnlijk dan voor personen die via andere methoden betalen en onmiddellijk zien dat het geld is uitgegeven. Consumenten zijn daarom eerder geneigd geld uit te geven via creditcards, omdat ze geen directe gevolgen van hun aankopen ondervinden. Het geld lijkt niet zo ‘echt’, wat het makkelijker maakt om meer uit te geven en impulsieve aankopen te doen.

Wanneer mensen met contant geld betalen, kunnen zij het geld fysiek zien verdwijnen. Dit creëert een ‘pijn van het betalen’ mentaliteit, die de bereidheid van een consument om in de toekomst aankopen te doen vermindert. Aan de andere kant schept dit echter een meer emotionele band tussen de consument en het gekochte artikel. Zij voelen zich meer verantwoordelijk voor het product omdat zij zich meer bewust zijn van het geld dat nodig is om het te kopen.

Door de toegenomen uitgaven met creditcards is de kans groter dat consumenten elke maand een grote creditcardrekening moeten afbetalen. Ze kunnen vergeten hoeveel ze in totaal hebben uitgegeven als ze elke transactie alleen als een afzonderlijke betaling beschouwen. Het is belangrijk om je creditcard verantwoord te gebruiken en je creditcardschuld af te betalen. Anders kun je met een grote schuld komen te zitten. Dit kan gevolgen hebben voor je kredietscore, die van invloed kan zijn op allerlei zaken, zoals je mogelijkheid om een hypotheek aan te vragen en leningen af te sluiten.

Waarom geven we meer uit met creditcards?

Geld uitgeven met een creditcard betekent dat mensen niet meteen over grote bedragen hoeven te beschikken en het geld later kunnen terugbetalen. Met contant geld kun je alleen zoveel uitgeven als je bij je hebt. Met pinpassen kun je alleen zoveel uitgeven als er op je rekening staat of hoeveel roodstand er beschikbaar is. Met creditcards zijn er echter geen onmiddellijke gevolgen als je meer uitgeeft dan je van plan was of dan wat je op je bankrekening hebt staan.

In 2018 werd de het percentage creditcardschuld per huishouden in Europa geschat op 18%. Mensen kunnen om een aantal redenen met een groter creditcardsaldo zitten, maar een veel voorkomende reden is dat consumenten meer bezig zijn met het kopen van een product in het heden dan met de toekomstige schuld die ze moeten dragen.

Bij een creditcardaankoop hoef je niet goed te beseffen hoeveel iets kost, omdat je de afschrijving niet meteen ziet. Dit maakt het gemakkelijk om schulden op te bouwen omdat je je misschien niet volledig bewust bent van hoeveel je uitgeeft. Je kunt het snel met je kaart betalen in plaats van biljetten en munten uit je portemonnee te moeten tellen.

Geld is de afgelopen jaren grotendeels uit de gratie geraakt. Slechts ongeveer 20% van de consumenten doet al zijn aankopen met contant geld in plaats van met een creditcard of pinpas. De meeste personen die in deze categorie vallen zijn bankloos en hebben geen toegang tot creditcards of pinpassen. Contant geld wordt vaak onhandiger gevonden om mee te betalen dan een kaart/pas, omdat je het juiste bedrag moet uittellen en moet controleren of het wisselgeld klopt.

Sommige mensen dragen uit veiligheidsoverwegingen liever geen grote hoeveelheden contant geld bij zich. Het is gemakkelijker om een gestolen creditcard of pinpas te annuleren dan om gestolen geld terug te vorderen. Daarom is het waarschijnlijker dat consumenten alleen over voldoende contant geld beschikken om kleine aankopen te doen en dat zij voor grotere aankopen creditcards of pinpassen gebruiken.

Hoe vermijd je het gebruik van een creditcard?

Sommige mensen zijn geneigd meer uit te geven met een creditcard omdat het geld niet automatisch van hun rekening of portemonnee wordt afgeschreven. Een goede manier om verantwoord creditcard gebruik te bevorderen is je kaart als standaard betaalmiddel te verwijderen uit de opties voor online betaalmethoden. Als je je gegevens voor elke app of online dienst handmatig moet invoeren, zal het proces trager verlopen en besluit je misschien toch om de aankoop niet te doen als deze niet essentieel is.

Je kunt je kaarten verbergen zodat ze niet direct beschikbaar zijn om mee te nemen wanneer je op pad gaat of wanneer je online wilt winkelen. Dit zal je dwingen om contant te betalen of je pinpas te gebruiken. Het kan gemakkelijker zijn om te budgetteren als je jezelf toestaat om elke maand slechts een bepaald bedrag op te nemen om te gebruiken als uitgavengeld. Als je wilt zorgen dat je je kaart meteen niet meer kunt gebruiken kun je deze doorknippen en je rekening opzeggen . Je moet ervoor zorgen dat je geen lopende abonnementen op je rekening hebt staan of een kredietschuld moet afbetalen voordat je probeert je rekening op te zeggen.

Door permanente orders voor rekeningen in te stellen en contant geld te gebruiken voor alle andere aankopen, kun je ook voorkomen dat je een creditcard nodig hebt. Je wordt niet geconfronteerd met een creditcardrekening aan het eind van de maand, waardoor je direct verantwoordelijkheid neemt voor je aankopen.

Een alternatieve methode voor creditcards, pinpassen en contant geld zijn prepaid kaarten. Deze methode kan worden gebruikt door mensen met verschillende achtergronden, zelfs door mensen die niet in aanmerking komen voor een creditcard, omdat er geen rekening wordt gehouden met je kredietverleden. Je zet geld op de kaart en gebruikt hem dan zoals een pinpas. In tegenstelling tot een pinpas is er echter geen roodstand mogelijk, zodat je niet meer geld kunt uitgeven dan het bedrag op de kaart. Met een prepaidkaart kun je je ook niet in de schulden steken (zoals met een creditcard), omdat je geen geld leent.

 

Bestel direct een Virtual Card

 

Samenvatting

Mensen geven doorgaans meer uit met een creditcard dan met andere betaalmiddelen omdat er meer afstand bestaat tussen het gebruik van de creditcard en het daadwerkelijk uitgeven van geld. Veel consumenten vergeten dat ze ‘echt’ geld gebruiken omdat ze het geld niet meteen uit hun portemonnee of van hun bankrekening zien verdwijnen.

Als je worstelt met impulsuitgaven of je creditcard gebruik onder controle wilt krijgen, bekijk dan onze gids over hoe je kunt stoppen met meer uitgeven dan begroot . Eenvoudige stappen zoals het identificeren van je uitgaventriggers of het opstellen van een budget kunnen een enorm verschil maken voor zowel je relatie met geld als je financiële situatie.