Airbnb-logo

Hoe te betalen op Airbnb: veelgestelde vragen en betaalmethoden

Bijgewerkt: 31/10/2023

Airbnb mag dan inmiddels een bekend begrip zijn, maar de website voor vakantie-accommodaties kent een bescheiden start. Het begon allemaal in 2007 toen de oprichters van Airbnb, Brian Chesky en Joe Gebbia, drie gasten in hun huis in San Francisco ontvingen. Vijf maanden later hadden ze nog eens twee boekingen. Weer vijf maanden later en de website werd op tijd gelanceerd voor de Democratische Nationale Conventie, met 80 boekingen tot gevolg.

Airbnb themed caravanNog eens 15 jaar later heeft de site 150 miljoen gebruikers met 6,6 miljoen accommodaties in meer dan 220 landen. En deze aantallen nemen alleen maar toe.

Airbnb is de eerste stop voor veel vakantiegangers die op zoek zijn naar betaalbare accommodatie op toplocaties. Bovendien biedt Airbnb unieke verblijven en ervaringen voor degenen die iets anders willen.

Als je erover denkt om je volgende vakantie of weekendje weg op Airbnb te boeken, maar je niet zeker weet hoe je dat moet doen, dan ben je hier op de juiste plek. In deze gids laten we je zien hoe je een Airbnb-accommodatie kunt boeken, hoe je een betaalmethode instelt en beantwoorden we enkele andere vragen die je wellicht hebt.

Welke betaalmethoden accepteert Airbnb?

Airbnb accepteert in de meeste landen een ruim aantal betaalmethoden, waaronder Mastercard, Visa, Amex en JCB creditcards en pinpassen die kunnen worden verwerkt als creditcards, prepaidkaarten, PayPal, Apple Pay en Google Pay.

Alternatieve betaalmethoden op Airbnb zijn Aura, Elo en Hipercard in Brazilië, Alipay en WeChat in China, PayU in India, Postepay in Italië, Sofort Überweisung in Duitsland, iDEAL in Nederland en Discover in de VS.

Terug naar het begin ▴

Hoe betaal je voor een Airbnb reservering?

Betalen voor een Airbnb reservering is relatief eenvoudig. Als je een account aanmaakt, moet je een betaalmethode instellen. Je krijgt meestal een lijst met betalingsmogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Airbnb biedt overigens niet de mogelijkheid om via een bank of overschrijving te betalen, en het versturen van een betaling buiten de app of website om is in strijd met de servicevoorwaarden van het bedrijf. Dit kan leiden tot verwijdering van de site.

Zodra je je gewenste betaalmethode hebt toegevoegd en een accommodatie hebt gevonden die je bevalt, klik je op de knop “Reserveren”, scrol je naar beneden en klik je op de knop “Bevestigen en betalen”. Je kunt betalen in elke valuta die door Airbnb wordt ondersteund, maar als je het liever bij een bepaalde valuta houdt kun je deze als standaard instellen in je accountinstellingen en wordt er vervolgens altijd in die valuta afgerekend, tenzij je dit weer aanpast.

Zodra je reservering is voltooid ontvang je een e-mail ter bevestiging van de betaling met een ontvangstbewijs waaruit blijkt dat je betaalmethode in rekening is gebracht.

Maar wat als je besluit dat je die betaalmethode niet meer wilt gebruiken? Wellicht probeer je je uitgaven onder controle te houden en wil je in plaats daarvan betalen met een prepaid creditcard. Dat is geen probleem, want het toevoegen van een andere betaalmethode is heel simpel. Het werkt als volgt:

Hoe je een nieuwe Airbnb betaalmethode toevoegt op de computer: Een stap-voor-stap gids

Hier lees je hoe je in vier eenvoudige stappen een nieuwe Airbnb betaalmethode toevoegt op de computer:

Stap 1: Ga naar “Betalingen & uitbetalingen”

Klik op je profielfoto in de rechterbovenhoek, klik op “Account”, klik dan op “Betalingen & uitbetalingen”. Hier zie je een lijst van je betaalmethoden.

Computer-stap-1

Stap 2: Voeg je nieuwe betaalmethode toe

Klik op de knop “Betaalmethode toevoegen” en voer in het pop-upvenster de gegevens van je creditcard, betaalpas of prepaidkaart in.

Computer-stap-2

Stap 3: Klik op “Klaar”

Klik op de knop “Klaar” en je ziet een bericht dat je nieuwe betaalmethode is geslaagd.

Computer-stap-3

Stap 4: Gebruik je nieuwe betaalmethode

Deze betaalmethode verschijnt de volgende keer dat je een reservering maakt in de vervolgkeuzelijst van het gedeelte “Betalen met”.

Je kunt vanaf hier ook een andere betaalmethode toevoegen door een nieuwe betaalmethode te selecteren in de vervolgkeuzelijst. Als je een prepaidkaart toevoegt, klik je op de optie “creditcard of betaalpas” en voer je de gegevens van je prepaidkaart in.

Computer-stap-4

Hoe je een nieuwe Airbnb betaalmethode toevoegt op de app: Een stap-voor-stap gids

Hier lees je hoe je in vier eenvoudige stappen een nieuwe betaalmethode toevoegt op de Airbnb-app:

Stap 1: Ga naar “Betalingen & uitbetalingen”

Klik op het profiellogo rechtsonder in je scherm, klik op “Betalingen & uitbetalingen” en vervolgens op “Betaalmethoden”.

App-stap-1

Stap 2: Voeg je nieuwe betaalmethode toe

Klik op de knop “Betaalmethode toevoegen”, klik op “Creditcard of betaalpas” en voer de gegevens van je creditcard, betaalpas of prepaidkaart in.

App-stap-2

Stap 3: Klik op “Klaar”

Klik op de zwarte knop “Klaar” en je ziet een bericht dat je nieuwe betaalmethode is geslaagd.

App-stap-3

Stap 4: Gebruik je nieuwe betaalmethode

Deze betaalmethode verschijnt de volgende keer dat je een reservering maakt in de vervolgkeuzelijst van het gedeelte “Betalen met”.

Je kunt vanaf hier ook een andere betaalmethode toevoegen door een nieuwe betaalmethode te selecteren onder het kopje “Betaalmethode toevoegen”. Als je een prepaidkaart toevoegt, klik je op de optie “creditcard of betaalpas” en voer je de gegevens van je prepaidkaart in.

App-stap-4

 

Terug naar het begin ▴

Wanneer betaal je voor je Airbnb-boeking?

Wanneer je een reservering maakt op Airbnb moet je een volledige of gedeeltelijke betaling doen om je reservering te bevestigen. (Onthoud wel dat de gastheer je betaling pas 24 uur na het inchecken ontvangt)

Cabin in the woodsAls je ergens 27 nachten of minder verblijft, wordt het geclassificeerd als een kort verblijf en moet je — tenzij je een betalingsplan hebt (meer hierover hieronder) — het volledige bedrag betalen op het moment dat je reserveert. Als je 28 nachten of langer in een accommodatie verblijft, wordt het geclassificeerd als een langdurig verblijf, en moet je een aanzienlijk deel van de totale boekingskosten betalen wanneer je de reservering maakt. De rest moet je dan tijdens je verblijf betalen.

Veel verhuurders rekenen schoonmaak- en servicekosten in de boekingskosten en sommige vragen ook een borgsom, die je terugkrijgt nadat je bent uitgecheckt.

Airbnb heeft ook een betalingsplan geïntroduceerd waarbij je een aanzienlijk deel van de totale boekingskosten vooruit betaalt en de rest op een later tijdstip. De tweede betaling wordt automatisch vóór het inchecken in rekening gebracht.

Het betalingsplan is echter alleen een optie als aan de volgende criteria wordt voldaan:

  • Je betaalt met een creditcard, betaalpas, prepaidkaart, PayPal, Apple Pay of Google Pay of Airbnb credits
  • Je betaalt niet met de Indiase roepie of, in sommige gevallen, de Braziliaanse real
  • De totale kosten van de boeking bedragen ten minste €50, inclusief belastingen en heffingen en exclusief credits of coupons
  • De reservering is over ten minste 14 dagen
  • De reservering is niet voor een verblijf langer dan 28 nachten
  • Je maakt geen Airbnb voor Werk-reservering

Terug naar het begin ▴

Veelgestelde vragen over betalen op Airbnb

Accepteert Airbnb contant geld?

Het is tegen de Algemene Voorwaarden van Airbnb om met contant geld te reserveren. Betalen buiten de Airbnb-website of -app om kan leiden tot verwijdering van zowel de verhuurder als de gast.

Dit komt omdat contant geld en andere off-site betalingen — zoals bankoverschrijvingen — het moeilijker maken voor Airbnb om je gevoelige informatie te beschermen en het risico op fraude, oplichting en andere veiligheidsproblemen vergroten.

Als een verhuurder je vraagt om een contante of andere offline betaling te doen, raadt Airbnb je aan dit te melden.

Kun je Airbnb betalen met een prepaidkaart?

Airbnb heeft strikte regels over het doen van contante betalingen en stelt gebruikers alleen in staat om betalingen te doen op haar website of app met een creditcard of betaalpas, PayPal, Apple Pay en Google Pay.

Als je echter liever contant betaalt, kun je je geld op een prepaidkaart zetten en daarmee een reservering maken. Volg de bovenstaande stappen om een nieuwe betaalmethode toe te voegen aan je Airbnb-account en voer je prepaidkaartgegevens in bij de optie “Creditcard of betaalpas”.

Accepteert Airbnb PayPal?

Afhankelijk van je locatie en de valuta waarmee je betaalt, kun je mogelijk een Airbnb reservering maken via PayPal.

Als PayPal in jouw regio beschikbaar is kun je het als betaalmethode toevoegen op de afrekenpagina. Zodra je deze selecteert word je doorgestuurd naar het inlogscherm van PayPal. Van daaruit voer je je inloggegevens in en onder “Kies een manier om te betalen” selecteer je een van je gekoppelde betaalmethodes en klik je op “Doorgaan”. Zodra je je betaalmethode hebt bevestigd, klik je op “Akkoord & Doorgaan” en word je teruggebracht naar Airbnb, waar je je reservering kunt afronden.

Kunnen Airbnb betalingen worden verdeeld over meerdere personen?

Tot 2022 hadden gasten de mogelijkheid om Airbnb betalingen over meerdere personen te verdelen. Dit was ideaal voor de hoofdgast, want zo hoefde hij niet eerst de hele rekening voor te schieten en het geld dan terug te vragen bij de andere gasten.

Het was echter niet zo handig voor de gastheren. Dit komt omdat gasten 72 uur de tijd hadden om van deze functie gebruik te maken, en als een gast niet binnen 72 uur betaalde, werd de reservering geannuleerd. Dit betekende dat de host gedurende drie dagen de zichtbaarheid van deze data verloor en mogelijk andere potentiële boekingen misliep omdat de kalender geblokkeerd was. Om deze reden heeft Airbnb zijn gesplitste betalingsoptie geannuleerd.

Hoe verander ik mijn betaalmethoden op Airbnb?

Om je Airbnb betaalmethode te wijzigen op het afrekenscherm, tik of klik je simpelweg op de betaalmethode die automatisch verschijnt in het gedeelte “Betalen met”. Selecteer vervolgens “Betaalmethode toevoegen” en voer de nieuwe betaalgegevens in.

Je kunt ook een betaalmethode toevoegen in het menu “Betalingen & uitbetalingen”. Om een betaalmethode als standaard in te stellen, klik je op de drie puntjes of op de knop “Bewerken” en selecteer je “Standaard instellen”. Deze betaalmethode wordt dan automatisch geselecteerd voor toekomstige boekingen.

Hoe vraag ik mijn geld terug?

In het leven gaan dingen niet altijd volgens plan, en het kan gebeuren dat je je Airbnb boeking moet wijzigen of annuleren en een terugbetaling moet aanvragen. Gelukkig maakt Airbnb dit relatief eenvoudig.

Eerst moet je een verzoek tot boekingswijziging indienen bij de verhuurder. Klik hiervoor op je profiel en selecteer “Reizen”. Klik onder “Aankomend” op de reservering die je wilt wijzigen of annuleren. Scrol naar beneden en selecteer “Reservering wijzigen” of “Reservering annuleren”, afhankelijk van wat je wilt doen.

Als je je reservering wilt wijzigen, kom je op een pagina waar je je data en het aantal gasten kunt wijzigen. Als je hebt verzocht om je verblijf in te korten en de gastheer gaat hiermee akkoord (denk eraan dat hij niet verplicht is om je verzoek goed te keuren), krijg je het verschil in prijs en de betreffende servicekosten terugbetaald.

Als je wilt annuleren, kom je op een pagina waarop je wordt gevraagd naar je redenen voor de annulering en op een andere pagina word je gevraagd een bericht achter te laten voor de gastheer om uit te leggen waarom je annuleert. Nadat je op “Doorgaan” hebt geklikt, kom je op een andere pagina waar je je beslissing om te annuleren kunt bevestigen. Normaal gesproken word je binnen vijf tot tien werkdagen terugbetaald.

Terug naar het begin ▴

Samenvatting

Airbnb accepteert een in de meeste landen een ruim aantal betaalmethoden, waaronder Mastercard, Visa, Amex en JCB creditcards en pinpassen die kunnen worden verwerkt als creditcards, prepaidkaarten, PayPal, Apple Pay en Google Pay.

Van de beschikbare betaalmethoden tot hoe en wanneer je voor je boeking betaalt; wij hopen dat deze gids alles bevat wat je nodig hebt om je volgende Airbnb verblijf te organiseren.