[email protected]

GIFTCARDS: ALLE INS EN OUTS DIE JE WILT WETEN

Iedereen geeft of ontvangt ze weleens als cadeau, de giftcard. Maar wat weten we nou eigenlijk over cadeaubonnen? In deze blog zullen we de bekendste type giftcards toelichten die er in NL voorkomen en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is een giftcard?

Om te beginnen is het handig om helder te hebben wat we onder een giftcard verstaan. Andere benamingen voor giftcards zijn o.a. cadeaubon en cadeaukaart. Een cadeaubon is een waardepapier die de ontvanger kan besteden op basis van eigen wensen. De giftcard vertegenwoordigt een vooraf gegeven bedrag met vrijwel dezelfde functie als regulier geld, namelijk als ruilmiddel. Giftcards zijn te besteden bij één specifieke retailer, een groep retailers of op basis van een betaalnetwerk zoals bijvoorbeeld Mastercard.

Meest voorkomende type giftcards

Giftcards lijken vaak op elkaar doordat ze van plastic zijn met de afmetingen van een bankpas. Desondanks is de giftcard op te delen in verschillende soorten, namelijk giftcards voor een gesloten netwerk (closed loop), een gelimiteerd netwerk (restricted loop) en een open netwerk (open loop). We willen je een goed beeld geven wat deze varianten inhouden door ze hierna toe te lichten.

Closed loop giftcards

De meeste cadeaubonnen voor winkels of warenhuizen zijn “closed loop” en worden ook wel Retail giftcards genoemd. Dit betekent dat de winkel die de kaart uitgeeft ook de partij is die de kaart verzilvert. Je kunt het tegoed of credits op de giftcard dus nergens anders uitgeven dan bij die specifieke retailer. Voorbeelden van giftcards met een gesloten netwerk zijn de Coolblue cadeaubon of de iTunes giftcard. Je kunt de giftcards namelijk alleen bij Coolblue of de App Store besteden.

Waarom zou je een closed loop giftcard kopen?

Weet je precies wat de ontvanger leuk vindt of waar hij of zij graag winkelt? Dan zijn giftcards van een specifieke (web)winkel zeker aan te raden. Je hoeft in dat geval niet te twijfelen of de bon goed besteed gaat worden. Daarnaast hebben cadeaubonnen van winkels meestal geen bijkomende kosten voor activering. Dit betekent dat je enkel het bedrag betaalt dat ook daadwerkelijk het tegoed op de giftcard vertegenwoordigd. De Retailers rekenen doorgaans geen bijkomende kosten voor deze giftcards omdat zij geld verdienen aan de producten en/of diensten die worden gekocht bij het verzilveren. In veel van de gevallen is het aankoopbedrag hoger dan de waarde van de cadeaubon. Hierdoor bestaat er soms zelfs een mogelijkheid om giftcards tegen korting aan te schaffen.

Waar niet je op letten bij closed loop giftcards?

Deze giftcards dien je te besteden bij een specifieke winkel, waardoor er een kans bestaat dat je de bon niet kan of wil verzilveren. Zo kan het zijn dat je een cadeaubon hebt ontvangen van een Retailer waarvan je de producten of dienst niet leuk vindt. Of zie je geen mogelijkheid om de giftcard in te wisselen omdat er geen inleverpunt in de buurt is. Je kunt in zo’n geval kiezen om de giftcard (online) te verkopen of door te geven bij een volgende gelegenheid. Een groot risico bij Retail giftcards is dat de tegoeden zelden gewaarborgd worden. Dit betekent dat de giftcards doorgaans niet meer worden geaccepteerd bij een (dreigend) faillissement. De cadeaubon is dan waardeloos.

Restricted loop giftcards

Restricted Loop giftcards zijn cadeaubonnen die je kunt verzilveren bij een netwerk van aangesloten branche, winkels, restaurant etc. Deze cadeaukaarten worden uitgegeven door een organisatie die het netwerk onderhoudt. De VVV cadeaukaart is hier een mooi voorbeeld van. Hoewel breed geaccepteerd, dient de Retailer aansloten te zijn bij het concept om de card te accepteren. Het komt daardoor niet vaak voor dat dit soort cadeaubonnen internationaal te besteden zijn. De GiftForYou Cadeaubon is o.a. een giftcard die in Duitsland of België te besteden is.

Waarom zou je een restricted loop giftcard kopen?

Weet je van de ontvanger dat hij of zij graag uiteten gaat, van lezen of van mode houdt, dan zijn cadeaubonnen voor een specifieke branche of selectie ketens een goede oplossing. Het aantal inleverpunten kan variëren van slecht 10 tot soms wel 20.000+ acceptanten voor dit type giftcard. Doordat de bon te besteden is voor een vrijetijdsbesteding of hobby weet je vaak zeker dat de bon goed besteed zal worden.

Resticted loop giftcards hebben (doorgaans) geen bijkomende activeringskosten aangezien de ontvangende Retailer een commissie moet afstaan voor verzilvering. Dit betekent dat je enkel het bedrag betaalt dat ook daadwerkelijk het tegoed op de giftcard vertegenwoordigd. Restricted loop giftcards hebben een beperkt risico daar sommige varianten een EGI-keurmerk hebben waardoor de tegoeden gewaarborgd zijn.

Waar moet je op letten bij restricted loop giftcards?

Hoewel er bij sommige varianten veel fysieke winkels zijn die de card accepteren, is de online acceptatie vaak zeer beperkt. Dit komt doordat elke website of payment provider een aparte integratie moet hebben met het giftcard systeem voor acceptatie.

Verder kan het beperkte aantal inleverpunten met enige regelmaat leiden (al is lijden hier soms ook op z’n plaats) tot een uitdaging om acceptanten te vinden van dit soort cadeaubonnen. Zo kan het zijn dat acceptanten niet worden vermeld op de site van de cadeaubon of dat ze er juist onlangs mee gestopt zijn. Het is aan te raden je van tevoren goed in te lezen waar je de ontvangen cadeaubon kunt inleveren.

Afhankelijk van het type giftcard kan het voorkomen dat acceptanten soms wel tot 20% commissie moeten betalen. Hierdoor kan het zijn dat er beperkingen/voorwaarden worden opgelegd aan de giftcardhouder door de acceptant. Verder is het ook aan te raden om goed op te letten of de cadeaubon seizoen gerelateerd is. Dit soort giftcards hebben namelijk een zeer korte geldigheidsperiode.

Open loop giftcards

Open loop giftcards (ook wel cash cards genoemd) zijn vrij nieuw voor de Nederlandse markt, maar wel gelijk het breedst besteedbaar van alle bestaande soorten en merken cadeaubonnen. Dat komt doordat betalingen verlopen over het wereldwijde betaalnetwerk van Mastercard. Naast Mastercard giftcards bestaan er ook varianten van Visa en American Express. Het tegoed van de giftcard staat op een toegewezen rekening bij de uitgevende bank, hierdoor is het saldo altijd gewaarborgd. Doordat betalingen over het Mastercard betaalnetwerk verlopen kunnen de giftcards ook wereldwijd online gebruikt worden om aankopen te verrichten. Vrijwel alle grote retailers, restaurants, hotels etc. accepteren Mastercard, waardoor deze giftcards bijna net zo flexibel zijn als je bankpas.

Waarom zou je een open loop giftcard kopen?

Heeft de ontvanger zeer brede interesses? Van shoppen, online gamen tot cityhoppen in het buitenland dan is een Open loop giftcard zeker de beste optie. Je geeft de ontvanger namelijk ultieme vrijheid waar, wanneer en waaraan het tegoed besteed wordt. Daarnaast is het tegoed veilig bij verlies van de card, je kunt het saldo in zo’n geval makkelijk over laten zetten naar een nieuwe card. Verder ben je als cardhouder ook beveiligd tegen fraude wanneer een (web)winkel de bestelde producten niet levert na betaling. Het is dan mogelijk om via een chargeback het aankoopbedrag terug te vorderen. Uiteraard zijn dit soort giftcards ook ideaal voor eigen gebruik. Wil je een eenmalige online aankoop doen, maar heb je geen creditcard? Je kunt een Open loop giftcard perfect gebruiken als “wegwerp” creditcard. Is de transactie voltooid, dan kun je de giftcard gewoon weggooien.

Waar moet je op letten bij open loop giftcards?

Open loop giftcard rekenen doorgaans activeringskosten aangezien het bedrijf van de cadeaubon (inclusief bank en processor) daar geld aan verdient. Er valt namelijk geen geld te verdienen aan het tegoed zoals marge bij Closed loop giftcard of commissie bij Restricted loop giftcards. Je kunt de activeringskosten beschouwen als een kleine prijs voor de ultieme bestedingsvrijheid.

Zoals eerder benoemd zijn Open loop giftcards relatief nieuw. Het kan daarom weleens voorkomen dat winkelmedewerkers niet bekend zijn met het product, waardoor ze de giftcard soms weigeren. We raden je aan de medewerker erop te wijzen dat als zij Mastercard of Visa accepteren, zij ook betalingen met open loop giftcards accepteren. Naarmate deze cadeaubonnen bekender zullen worden zal dit probleem verdwijnen.

Verder kan het soms zijn dat webshops aangegeven Mastercard (of Visa) te accepteren als betaalmiddel, maar dat de giftcard toch geweigerd wordt. De oorzaak hiervan zijn vaak verkeerd ingevulde cardgegevens. Daarnaast zijn er ook sites die enkel Mastercard Secure betalingen accepteren. De site accepteert dan alleen Mastercard betalingen indien de card geverifieerd kan worden door een (pin)code. Doorgaans bieden Open loop giftcards deze optie niet waardoor de betalingen geweigerd worden. Je kunt dit oplossen door de card te koppelen aan je PayPal account. Tijdens deze koppeling wordt de card geverifieerd door PayPal waarna je de card wel bij de desbetreffende site kunt besteden. Bij de check-out kies je dan voor PayPal als betaalmethode en selecteer je daarna je card om het bedrag vanaf te laten schrijven.

Welke giftcard is het beste?

De keuze voor de beste giftcard hangt af van de wensen (van de ontvanger). Open loop giftcards van Mastercard zijn ideaal als de ontvanger niet goed weet wat hij of zij wil, want je geeft er namelijk een zeer breed scala aan online en instore bestedingsmogelijkheden mee. Closed loop giftcards zijn wellicht een goede optie indien je bekend bent met de wensen of hobby’s van de ontvanger. De kans is groot dat de ontvanger de cadeaubon met veel plezier zal besteden. Restricted loop giftcards zijn een goede tussenoplossing voor het geval je weet wat de ontvanger wenst, maar niet volledig wil sturen naar één specifieke winkelketen.

Welke cadeaubon je ook kiest, bedenk altijd welke bon de ontvanger het gemakkelijkste kan inwisselen – of dat nu een cadeaubon is voor een lokaal restaurant of een Mastercard giftcard die overal kunt gebruiken. Zolang de cadeaubon gemakkelijk kan worden gebruikt, zal het gebruik een positieve ervaring zijn voor alle betrokkenen.

Waardevol? We zouden het super vinden als je dit artikel deelt op social media!