De voordelen van contactloos betalen

Bijgewerkt: 02/11/2023

De detailhandel in Nederland heeft in rap tempo nieuwe betaalmethodes ingevoerd waarmee afrekenen sneller gaat dan ooit. Steeds vaker zien we iemand simpelweg een kaart, mobiele telefoon of smartwatch tegen het pinapparaat houden om te betalen. Zonder een pas in te voeren, zonder pincode. Contactloos betalen is de norm.

Maar liefst 86% van de pintransacties in 2021 waren contactloos. Met name personen in de leeftijdscategorie 19 tot 24 kiezen veel voor contactloos betalen. Maar ook andere leeftijdsgroepen passen contactloos pinnen steeds meer toe. Personen van 75 jaar en ouder kiezen in 57% van de gevallen voor contactloze betaalmethodes. Contactloos betalen met een pinpas heeft nog sterk de overhand, maar daar komt langzaam verandering in. In 2021 is 18% van de contactloze betalingen zonder pinpas en dus met een smartphone of smartwatch. Dat aandeel blijft bovendien stijgen.

Hoewel veel consumenten contant geld al thuislaten en liever kiezen voor betalen met een mobiele telefoon of ander apparaat, zijn er nog een aantal zorgen. Voor zowel consument als bedrijf is het daarom nog altijd vraag of deze moderne betaalmethode de beste keuze is ten opzichte van briefgeld of een pas met pincode.

In dit artikel ontdek je wat contactloos betalen precies is. Je leert ook hoe contactloos pinnen voordelen meebrengt voor zowel consument als ondernemer.

Contactloos betalen zonder pincode

Wat is contactloos betalen?

Contactloos betalen is een betaalmethode die werkt met een hulpmiddel zoals een pinpas, creditcard, mobiele telefoon of smartwatch. Je houdt het hulpmiddel tegen een chiplezer in de betaalautomaat aan om te betalen. Zo kun je betalen zonder een pincode in te voeren.

Hoe contactloos betalen werkt is met een chip. Deze chiptechnologie vind je in pinpassen en creditcards, maar dus ook in de meeste slimme apparaten zoals smartphones en smartwatches. De chip geeft een signaal af dat de chiplezer oppakt. Via dit signaal communiceert de chip met de chiplezer om het juiste bedrag door te geven. De betaalautomaat waar de chiplezer in zit, geeft vervolgens aan of de betaling geslaagd is.

In sommige gevallen lukt het niet een contactloze transactie te voltooien met de chip in je kaart of apparaat. In dat geval geeft de betaalautomaat aan dat je alsnog een pincode in moet voeren.

Contactloos betalen heeft voordelen voor zowel de consument als de detailhandelaar.

Wat zijn de voordelen van contactloos betalen?

Contactloos pinnen wordt met het jaar populairder. We kunnen dus constateren dat steeds meer consumenten kiezen voor winkelen met een contactloze betaalmethode in plaats van met een pincode of contant geld. Hieronder ontdek je een aantal redenen waarom contactloos betalen zo in trek is.

Voordelen van contactloos pinnen voor consumenten

Bij mobiel betalen of contactloos betalen met een pas hoeft de consument alleen maar zijn apparaat of kaart tegen de chiplezer te houden. De pinpas of creditcard in de betaalautomaat steken en de pincode invoeren is verleden tijd. Ook zoeken naar gepast geld aan de kassa is niet meer nodig. Dat levert per klant een aantal waardevolle seconden op. Als je dit allemaal bij elkaar optelt, staat iedereen minder lang in de rij in de winkel.

Daarnaast hoef je niet meer een dikke portemonnee met contant geld mee te nemen als je op pad gaat. Een kaart neemt weinig ruimte in beslag en een mobiele telefoon of wearable heb je vaak toch al bij je.

Contactloos betalen biedt veel voordelen voor winkeliers. Daarom zijn er meerdere winkels waar je geniet van acties en aanbiedingen als je contactloos betaalt. Zo kun je bijvoorbeeld punten sparen of krijg je korting op je aankoop.

Contactloos pinnen is ook minder fraudegevoelig. Chiptechnologie is uitgerust met de meest geavanceerde technieken om skimmen en andere vormen van fraude te voorkomen. Bovendien is een kaart of slim apparaat snel geblokkeerd bij verlies of diefstal en zit er een betaallimiet aan transacties.

CTA - Contactloze Debit Mastercard Card

 

Voordelen van contactloos pinnen voor ondernemers

Consumenten zijn niet de enigen die baat hebben bij contactloze betalingen zonder pincode. Steeds meer ondernemers zien het nut van deze moderne betaalmethode in. Allereerst zijn kortere rijen ook voor de detailhandelaar gunstig. Personeel kan efficiënter werken. Door de duur van een transactie te verkorten, blijft een rij altijd in beweging en kan personeel concentreren op andere taken. Aan het einde van de dag de kas tellen is ook aanzienlijk minder tijdrovend met minder contante betalingen.

Contactloos pinnen biedt klanten bovendien een versimpeld aankoopproces. Niet alleen kunnen ze makkelijker geld uitgeven. Ze zijn ook niet meer beperkt door contant geld in hun portemonnee. Daarnaast brengt contactloos pinnen geen extra toeslag per transactie met zich mee ten opzichte van traditioneel pinnen.

Dankzij moderne datatechnologie is contactloos pinnen de veiligste betaalmethode op dit moment. En de meest betrouwbare. Als detailhandelaar hoef je niet bang te zijn dat je niet bij je geld kunt of dat transacties niet goed zijn doorgekomen bij de bank. Contactloos betalen is, net als andere pinbetalingen, beschermd met fraudemaatregelen via je bank.

Hoe veilig is contactloos betalen?

Ondanks de voordelen van contactloos betalen zijn er nog mensen – zowel ondernemers als consumenten – die het liever niet gebruiken. Ze twijfelen met name over de veiligheid van contactloze betalingen zonder pincode. Dankzij verbeteringen aan dit betaalsysteem in de afgelopen jaren zijn veel van de kanttekeningen al opgelost. Toch blijft de terughoudendheid bij sommigen bestaan.

Zorgen van de consument over contactloos pinnen

De meest gehoorde zorg over contactloos betalen gaat over het pinnen zonder code. Omdat er geen autorisatie met pincode nodig is, denken veel consumenten dat een dief meerdere betalingen met hun kaart of apparaat kan doen. Vrijwel alle Nederlandse banken garanderen echter 100% vergoeding bij frauduleuze transacties door contactloos betalen. Oftewel: je krijgt altijd je geld terug.

Er zijn daarnaast een aantal winkels die contactloze betalingen simpelweg niet accepteren. Met name bij kleinere winkels en ondernemers zien we dat mobiel betalen of andere contactloze betaalvormen (nog) niet mogelijk zijn. Als consument kun je er dus ook nog niet vanuit gaan dat deze betaalmethode overal geaccepteerd is.

Contactloze transacties hebben een betaallimiet. Per transactie kun je vaak maar tot een bepaald bedrag betalen zonder verificatie. Wil je over dat limiet, dan moet je verifiëren met een pincode, of in het geval van een smartphone of wearable met een vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Er zijn tot slot een aantal technische beperkingen voor mensen die graag mobiel betalen. Je smartphone moet een NFC-tag hebben. Daaraan kun je zien of je apparaat te gebruiken is voor contactloos betalen. Met welke telefoon je contactloos betalen mogelijk is, verschilt dus per model.

Zorgen van de ondernemer over contactloos pinnen

Als ondernemer valt het je wellicht op dat sommige klanten sceptisch zijn over pinnen zonder code. Met name de angst voor fraude en diefstal is nog altijd aanwezig. Dat consumenten ze ervan om mobiel betalen of contactloos pinnen te gebruiken, ook wanneer het gunstig is voor het aankoopproces en efficiëntie in jouw winkel.

Dit kan jou als ondernemer ervan weerhouden om contactloos betalen volledig door te voeren in je winkel(s). Je wilt immers geen aankopen missen omdat je niet elke betaalmethode faciliteert.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt contactloos betalen?

Er zijn meerdere hulpmiddelen en apparaten die je kunt gebruiken voor contactloze betalingen:

  • Debitcard (reguliere betaalpas)
  • Creditcard
  • Mobiele telefoon
  • Smartwatch
  • Speciale sleutelhanger
  • Stickers

Contactloos betalen op een creditcard of debitcard kun je activeren. Dat doe je via de bank die de pas heeft uitgegeven. Vaak kan dat ook via internetbankieren. Om contactloos betalen met mobiel te activeren, gebruik je Google Pay voor Android of Apple Pay. Daar kun je betaalgegevens koppelen aan een soort digitale portemonnee op je toestel.

Zowel Apple Pay als Google Pay activeren is relatief eenvoudig, mits je een mobiel apparaat met NFC hebt. Beide systemen werken met vingerafdruk, gezichtsherkenning of code om betalingen te verifiëren. Daarmee is contactloze betalingen uitvoeren door dieven nagenoeg onmogelijk.

De aankoopinformatie vanuit Apple Pay of Google Pay wordt toegevoegd aan je creditcardoverzicht, of is direct op het afschrift van je betaalrekening zichtbaar.

Je kunt alleen contactloos pinnen in winkels met een contactloos betalen sticker of logo op de betaalautomaat. Dat is een symbool met vier gebogen lijnen van klein naar groot. Dat logo staat zowel op de kaart die geschikt is voor contactloos betalen als de betaalautomaat in de winkel. Bij twijfel over het correct uitvoeren van een transactie kun je net als bij andere betalingen om een bon vragen.

Tot welk bedrag contactloos betalen?

Tot welk bedrag je contactloos kunt betalen, hangt van het aantal transacties af. Per transactie kun je tot 50 euro contactloos pinnen. Voor bedragen boven de 50 euro is een vorm van verificatie nodig met pincode, gezichtsherkenning of vingerafdruk. Als al je contactloze betalingen bij elkaar opgeteld een bedrag van 100 euro hebben bereikt, dan moet je de eerstvolgende keer betalen met pincode.

De limiet is overigens op verschillende momenten gewijzigd. Tijdens de coronapandemie kozen een aantal banken ervoor om de betaallimiet van contactloos betalen te verhogen om fysiek contact zoveel mogelijk te beperken.

Overigens kun je in principe eindeloos contactloos betalen, alleen is tussentijds verificatie nodig. Na een aantal transacties wordt weliswaar om een pincode gevraagd, maar dan nog doet de chip zijn werk. De pinpas of creditcard in een apparaat steken is daardoor vrijwel geheel overbodig geworden.

Samenvatting

Contactloos betalen is steeds meer de gangbare betaalmethode in Nederland. Vrijwel alle bankpassen en creditcards zijn geschikt voor contactloos betalen en ook mobiele telefoons met Apple Pay en Google Pay en andere slimme apparaten blijven niet achter.

Detailhandelaren en consumenten zien kortere rijen in de winkel doordat contactloos betalen simpelweg sneller gaat. Er blijft zo tijd over voor personeel om andere taken te verrichten dan de kassa bemannen. Consumenten kunnen op hun beurt profiteren van de verschillende aanbiedingen die winkeliers bieden bij gebruik van contactloze betaalmethodes.

Toch zijn sommige klanten nog altijd huiverig als het gaat om contactloos pinnen. Ze zijn met name bang voor hackers of diefstal. En dat is jammer, want contactloos betalen is de veiligste methode. Dankzij goed versleutelde data en meerdere veiligheidsmaatregelen is frauduleus gedrag nagenoeg onmogelijk. Bovendien is het blokkeren van een kaart of apparaat altijd mogelijk bij verlies of diefstal. Dat doe je gemakkelijk zelf via online bankieren, of door contact op te nemen met je bank.