CreditcardFraude

Creditcard fraude:

Vijf oplichtingstrucs waarvoor je moet oppassen

Bijgewerkt: 01/11/2023

Contactloos betalen is bedacht om ons leven makkelijker te maken. Helaas gaat technologische vooruitgang gepaard met geavanceerde vormen van oplichting. Onderzoek toont aan dat fraude met betaalkaarten (waaronder pinpassen en creditcards) een van de meest voorkomende manieren van frauderen is in Nederland.

Fraudeurs zijn constant op zoek naar nieuwe manieren om geld te stelen. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwste vormen van creditcardfraude en de signalen te herkennen voordat jouw geld is gestolen.

Als je slachtoffer wordt, zal de uitgever van je creditcard het geld dat je verloren hebt misschien terugbetalen. Maar als je rekening houdt met de tijd en moeite die het kost om het geld terug te krijgen, is het beter om alles op alles te zetten om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van creditcardfraude.

We hebben dit artikel geschreven met dat in ons achterhoofd. We gaan het hebben over vijf vormen van creditcardfraude waar je voor moet oppassen. Ook komen signalen dat je met creditcardfraude te maken hebt aan bod. We geven ook tips hoe je jezelf kunt beschermen tegen creditcard oplichtingspraktijken en leggen uit wat je kunt doen als je slachtoffer wordt.

Voor welke creditcard oplichtingstrucs moet ik oppassen?

Card not present fraud (CNP) is een veelvoorkomend type fraude dat eigenaren van credit-en debit cards aangaat. Als iemands betaalkaart en persoonlijke gegevens zijn gestolen en worden gebruikt om frauduleuze betalingen te doen zonder toestemming, spreek je van dit type fraude. Als betalingen online worden gedaan of op de telefoon is het moeilijker voor winkeliers om zeker te weten dat de persoon die de betaling verricht ook de rechtmatige eigenaar is van de kaart.

In Europa beslaat deze vorm van fraude 79% van de kaartfraude in 2018. Fraudeurs gebruiken veelal phishing en skimming om details van de kaart te achterhalen. Met phishing proberen ze je te overtuigen om details van je creditcard prijs te geven. Als het over skimming gaat, proberen fraudeurs jouw creditcardgegevens te stelen. Deze details kunnen worden gestolen als je bijvoorbeeld een onbeveiligd wifinetwerk gebruikt. Je moet ook oppassen als je online gaat shoppen of als een goed doel om geld vraagt, alsook om persoonlijke gegevens vanwege valse redenen.

Lees verder om meer te weten te komen over creditcardfraude en hoe het werkt.

 

Vijf creditcard oplichtingspraktijken om voor op te passen

1. Phishing

Phishing is een manier voor fraudeurs om via de telefoon, mail of een tekstbericht iemand ertoe te bewegen om creditcarddetails of andere persoonlijke informatie in te vullen.

In veel gevallen probeert de fraudeur zich voor te doen als een bekend bedrijf. De toon is urgent en je moet snel handelen. Je kunt bijvoorbeeld een mail krijgen van een lokaal waterbedrijf waarin staat dat je je betalingsgegevens moet updaten. Als je dit niet doet heb je geen toegang meer tot water. Als je op de link in de mail klikt, kom je op een kopie van de echte website terecht. De website ziet er hetzelfde uit, maar steelt informatie van je creditcard.

Vaak zijn deze mails gericht op oude mensen, die kwetsbaar zijn omdat ze minder van technologie weten.

2. Skimming

Bij skimming koppelen fraudeurs apparaten aan lezers van creditcards en andere betaalautomaten zodat ze details van je creditcard kunnen verzamelen. De fraudeurs verkopen de informatie door of gebruiken het om creditcards te dupliceren.

Creditcardbedrijven als Visa en Mastercard hebben geprobeerd om dergelijke praktijken tegen te gaan door chips te installeren. Skimming is echter nog steeds een van de meest gebruikte methodes om te frauderen met een creditcard.

3. Online shoppen

Bij deze vorm van creditcardfraude worden neppe e-commerce websites gebruikt die eruitzien als legitieme online webshops. Er wordt gevraagd om persoonlijke gegevens in te vullen voor producten die je nooit zult krijgen. Sommige websites accepteren alleen maar cryptovaluta of andere overschrijvingen die moeilijker zijn om ongedaan te maken. Websites die toestaan om met een creditcard te betalen zijn in staat om de gegevens van jouw creditcard te stelen.

De websites zien er vaak ontzettend overtuigend uit, met trademarks, professionele afbeeldingen en een ‘https’ slot in de URL.

Een andere manier waarop fraudeurs online shoppers bereiken is door mensen te manipuleren die op zoek zijn naar deals. Soms neemt de fraude de vorm aan van een mail die een neppe link bevat. Als je op de link klikt, wordt malware gedownload zodat oplichters toegang krijgen tot gegevens van je creditcard. Ook hier geldt dat de mail en tekstberichten er professioneel en legitiem uitzien.

4. Onbeveiligde WiFi

Een andere veelvoorkomende soort creditcardfraude is als fraudeurs een onbeveiligd WiFi netwerk monitoren ff een eigen netwerk creëren om mensen in de val te lokken. Als je probeert om contact te maken met het netwerk, moet je creditcard gegevens invullen om toegang te krijgen. De fraudeurs stelen de gegevens direct of je toestel wordt geïnfecteerd met malware zodat de hackers later toegang krijgen tot deze gegevens.

5. Donaties aan goede doelen

Na een wereldramp zoals een overstroming, storm of oorlogsverklaring krijg je misschien een telefoontje of mail van creditcardfraudeurs die zich voordoen als een goed doel zoals het Rode Kruis. Ze vragen om een donatie zodat ze mensen kunnen helpen. Dit is een buitengewoon kwaadaardige vorm van bedrog omdat het inspeelt op gevoelens. Ook wordt er misbruik gemaakt van het feit dat mensen willen helpen in tijden van nood.

Deze vormen van fraude worden gepresenteerd op een dringende manier. Oplichters hopen dat mensen geld geven voordat ze hebben nagedacht over of de vraag wel oprecht is.

Terug naar het begin ▴

Signalen dat je met creditcardfraude te maken hebt

Hoewel het niet altijd mogelijk is om creditcardfraude te identificeren, zijn er een aantal indicatoren waar je op kunt letten:

  • Meldingen van je bank — Wees extra voorzichtig als je bank of de aanbieder van je creditcard een bericht stuurt waarin ze waarschuwen voor creditcardfraude. Ze sturen je direct een bericht als ze verdachte activiteit zien op jouw account. Soms sturen oplichters je een mail terwijl ze zich voordoen als een bank. Als je achterdochtig bent, is het belangrijk om te onthouden dat een legitieme bank je nooit opbelt en vraagt om persoonlijke gegevens als een PIN of wachtwoord. Ook zullen ze niet vragen of je geld wilt overboeken naar een andere rekening.
  • Verdachte activiteit op je rekening of account — Neem de geschiedenis van je creditcard door en let op transacties of kosten die je niet herkent. Soms schrijven fraudeurs eerst een klein bedrag af voordat ze een groot geldbedrag stelen. Deze vorm van diefstal wordt ook wel carding genoemd.
  • Onbekende mailadressen en telefoonnummers — Als jouw bank bijvoorbeeld een mail stuurt waarin ze je vragen om op een link te klikken, doe je er goed aan om de vorige correspondentie te bekijken om te zien of het mailadres al eerder is gebruikt. Als je twijfelt of de contactgegevens legitiem zijn, moet je niet antwoorden op dat mailadres. In plaats daarvan kun je de contactgegevens van het bedrijf opzoeken en zelf een mailtje sturen. Of je belt ze natuurlijk.

Hoe bescherm je jezelf tegen creditcard oplichtingspraktijken?

Om de kans om slachtoffer te worden van creditcardfraude te verkleinen, kun je een aantal maatregelen treffen:

  • Klik nooit op een link en download geen bijlages in een mailtje als je de afzender niet herkent.
  • Let op dringende oproepen of berichten die van je vragen dat je persoonlijke gegevens doorgeeft.
  • Waak voor signalen voor sabotage en misbruik als je pinautomaten of creditcardlezers gebruikt.
  • Betaal contactloos of op je mobieltje in plaats van met een fysieke kaart.
  • Controleer de afschriften van je creditcard regelmatig en breng de aanbieder van jouw creditcard op de hoogte als er iets niet betrouwbaar uitziet.
  • Stel in dat je meldingen krijgt in het account van je creditcard zodat je meteen op de hoogte bent van aankopen die je niet zelf hebt gedaan.
  • Controleer het afschrift van je creditcard om te zien of er een kaart is die je niet hebt gebruikt. Let er ook op dat er geen leningen zijn afgesloten die je niet zelf bent aangegaan.
  • Vermijd wifinetwerken met namen als Gratis Publieke WiFi.
  • Voer de gegevens van je creditcard niet in om toegang te krijgen tot een onbeveiligd wifinetwerk.
  • Als je publieke wifi gebruikt, doe je er goed aan om online bankieren en online shoppen te vermijden.
  • Installeer antivirussoftware op alle apparaten en installeer een VPN als je vaak gebruik maakt van publiek internet.
  • Mocht je gecontacteerd wordt door een goed doel dat om hulp vraagt, doe dan onderzoek naar de situatie voordat je geld doneert.
  • Indien je een telefoontje krijgt van een verdacht telefoonnummer, kun je het nummer online opzoeken tussen aanhalingstekens om te kijken of het geïdentificeerd is als oplichting.
  • Vermijd telefoontjes als de beller onbekend is of de identiteit van de beller niet duidelijk is.
  • Met multi-factor authenticatie kun je op een veilige manier gebruik maken van creditcard accounts.

Je kunt jezelf beschermen tegen creditcard fraudeurs door een virtuele prepaid card te gebruiken in plaats van reguliere. Als je online betalingen verricht met een Getsby virtuele creditcard blijven je persoonlijke betalingsgegevens beschermd.

Deze kaarten hebben een extra beveiligingslaag dankzij Mastercard 3D Secure en tokenization, wat jouw kaartnummer in een Token ID bewaart zodat fraudeurs het niet kunnen zien. Als je nog veiliger wilt zijn en je geen zorgen wilt maken kun je een wegwerp prepaid creditcard gebruiken voor een eenmalige aankoop.

Bestel een prepaid Mastercard card

 

Terug naar het begin ▴

Wat te doen als je slachtoffer wordt van creditcardfraude?

woman holding credit card and phone

Als je het slachtoffer bent van creditcardfraude dan is het belangrijk om niet jezelf de schuld te geven. Deze oplichtingstrucs kunnen ontzettend ontwikkeld en goed georganiseerd zijn. Vaak zijn ze gemaakt met een groot team van mensen. Vergeet niet dat je niet de enige bent die erin is getrapt.

Het is wel goed om te weten dat er manieren zijn om controle te krijgen over de situatie. Je kunt proactief zijn in het terugkrijgen van je geld. Ook kun je de verantwoordelijke criminelen ter verantwoording roepen. Dit doe je op de volgende manier:

  • Het eerste wat je moet doen is de uitgever van je creditcard benaderen. Als ze het nog niet weten, vertel je dat je slachtoffer bent van fraude. De meeste financiële instellingen hebben een betrokken team dat gespecialiseerd is in fraude en hoe je omgaat met oplichting. Ze kunnen je dan ook bijstaan.
  • Geef de fraude door aan de grote kredietbureaus in Nederland zodat de frauduleuze activiteiten niet op je creditcard te zien zijn.
  • Geef de fraude door aan de politie.
  • Verander al je wachtwoorden direct als je op de hoogte bent van frauduleuze activiteit.

 

Samenvatting: Creditcardfraude – Oplichtingspraktijken waar je voor moet oppassen

Een van de meest gebruikte creditcard oplichtingstrucs is Card Not Present Fraud (CNP). Ook gebruiken fraudeurs veelal phishing. Dan word je verleid om details van je creditcard te vertellen. Bij skimming wordt een apparaat gebruikt om gegevens van je creditcard te stelen. Ook kunnen gegevens van je creditcard worden gestolen als je een onbeveiligd wifinetwerk gebruikt. Pas op voor fraudeurs die zich voordoen als goede doelen en online webwinkels.

De oplichtingstrucs zijn vaak ontzettend ontwikkeld en goed georganiseerd. Een groot team van mensen is hierbij betrokken. Het is dan ook niet altijd mogelijk om creditcardfraude te identificeren. Dat neemt echter niet weg dat er indicatoren zijn die erop wijzen dat er iets mis is. Je kunt hierbij denken aan uitgevers van creditcards die je waarschuwen voor nieuwe vormen van oplichting (of zeggen dat het aantal gevallen van fraude is toegenomen). Ook kun je denken aan verdachte activiteit op je creditcardaccount of als je gecontacteerd wordt door onbekende mailadressen en telefoonnummers.

Om de kans op fraude te verkleinen doe je er goed aan om nooit op links te klikken, geen bijlages van mails te downloaden, de geschiedenis van je creditcard na te kijken op verdachte activiteiten en geen telefoontjes op te nemen van onbekende nummers. Als je toch slachtoffer wordt van fraude, neem dan contact op met de uitgever van je creditcard, geef de fraude door aan de autoriteiten en verander je inloggegevens.

 

Bestel direct een Virtual Card