Of het nu is om een online aankoop te doen, geld op te nemen of in een winkel af te rekenen: we gebruiken allemaal vrijwel dagelijks onze creditcards of debitcards. We vertrouwen blind op de getallenreeks op de voorkant van de kaart: het kaartnummer. Toch weten veel mensen niet precies waar het creditcard nummer voor is.
Het kaartnummer is niet een willekeurig gegenereerde code die uniek is voor jouw kaart. Hoewel sommige cijfers in de reeks speciaal bij jouw gegevens horen, bevat het kaartnummer ook informatie over het type kaart en de organisatie die deze uitgeeft.
Wat betekent dat nummer op je creditcard, debitcard of virtual cards dan precies? En hoe wordt deze getallenreeks gegenereerd? Dat ontdek je in dit artikel.
Wat betekent het kaartnummer op je creditcard?
Afhankelijk van de uitgever van de kaart vind je het creditcard nummer op de voorkant of achterkant van je pas. Tegenwoordig is het nummer in zeldzame gevallen helemaal niet zichtbaar op de kaart maar alleen in een bank-app of andere beveiligde online omgeving.
Uit het kaartnummer kun je opmaken voor welke branche deze bedoeld is, welke organisatie hem uitgeeft en wat je persoonlijke identificatienummer is. Het laatste cijfer is bedoeld als een soort digitale bevestiging voor het algoritme achter de kaartnummers.
Laten we dieper in het onderwerp duiken en ontdekken hoe lang een creditcard nummer doorgaans is.
Hoe lang is het creditcardnummer?
Je kaartnummer is waarschijnlijk tussen de 8 en 19 cijfers lang. Visa of Mastercard bestaat uit 16 cijfers net als Discover Cards. American Express doet het net iets anders met 15 cijfers. Maestro gebruikt tussen de 12 en 19 cijfers.
Het meest voorkomende aantal zijn 16 cijfers in een reeks.
Wat is de Major Industry Identifier?
Het eerste getal van het kaartnummer toont welk merk of welke branche de creditcard uitgeeft. Dat getal noemt men in het Engels ook wel de Major Industry Identifier (MMI). Zo kun je aan het eerste cijfer zien met welk type je te maken hebt:
- 1 en 2 staan voor kaarten uitgegeven door luchtvaartmaatschappijen;
- 3 is voor kaarten uitgegeven door reis- en entertainmentbedrijven (American Express creditcards vallen hieronder);
- 4 staat voor Visa;
- 5 staat voor Mastercard;
- 6 is voor kaarten die worden uitgegeven door Amerikaanse bedrijven in de handelssector;
- 7 is voor kaarten die worden uitgegeven in de aardolie industrie;
- 8 is voor kaarten die worden uitgegeven door de telecommunicatiebedrijven;
- 9 is voor kaarten die worden uitgegeven door overheidsorganisaties.
In Nederland krijg je vooral te maken met cijfers 3, 4 en 5. Veel van de andere kaarten kom je met name in de Verenigde Staten tegen. Je kunt de MMI trouwens ook vinden door te kijken naar het banklogo op de voorkant.
Wat is het Bankidentificatienummer?
Het bankidentificatienummer (BIN) bevat de MII en bestaat uit de eerste zes cijfers van je kaart. Deze zes cijfers van de debit- of creditcard geven de uitgever en financiële instelling aan.
Een nummer dat begint met 3 geeft bijvoorbeeld aan dat deze is uitgegeven door een reis- en entertainmentbedrijf, maar de volgende vijf cijfers die volgen op de 3 geven aan dat deze is uitgegeven door American Express.
Je kunt ook de uitgever van je bankpas of creditcard controleren door naar het logo op de voorkant te kijken – bijv. Rabobank of ING
Wat is het persoonlijke identificatienummer?
Het persoonlijke identificatienummer is (op de meeste kaarten) van cijfers 7 tot en met 15. Sommige kaarten gebruiken kortere ID-nummers.
Deze cijfers zijn gekoppeld aan jou als kaarthouder. Het is niet gebaseerd op cijfers uit je persoonlijke informatie, zoals een BSN of rekeningnummer. Het is simpelweg jouw unieke kaartnummer en wordt alleen daarvoor gebruikt.
Wat is het controlecijfer?
Het laatste cijfer van het kaartnummer is een controlecijfer, ook wel check digit in het Engels. Dit nummer wordt puur ter verificatie gebruikt. Wanneer je de kaart gebruikt, dan wordt er een algoritme op toegepast. Het algoritme gebruikt het laatste cijfer dus ter bevestiging dat het creditcard nummer klopt en de aankoop in gang kan worden gezet.
Vervaldatum van je creditcard
De vervaldatum is precies wat je verwacht: de datum waarop de betaalkaart verloopt en dus niet meer bruikbaar is.
Wanneer je online aankopen doet, wordt vaak gevraagd ook de vervaldatum of expiry date te noemen. Als je kaart op het punt staat om te verlopen, krijg je meestal automatisch een nieuwe toegestuurd.
Wat is het CVC code?
Als je telefonisch of online aankopen doet, gebruik je vaak de CVC code van je credit- of debitcard.
De Card Verification Code (CVC) is het driecijferig getal achterop de meeste creditcards. Het wordt ook wel het Card Verification Value Number (CVV) of de Card Security Code (CSC) genoemd.
De 3 cijfers van de CVC code vind je meestal op de achterkant van de kaart. Het dient als een extra vorm van beveiliging. Steeds meer organisaties gebruiken bovendien een digitale CVC code die niet op de kaart zelf staan, maar uitsluitend zichtbaar zijn in een online omgeving zoals een bank-app. Het nummer kan dan elke 24 uur vernieuwd worden en is zo minder fraudegevoelig.
Op kaarten van Visa, Mastercard en Discover bestaat de CVC code uit drie cijfers. Bij American Express zijn het er vier.
Hoe weet je of je kaartnummer geldig is?
Elk geldig creditcardnummer moet door middel van een formule door tien te delen zijn. Deze formule is in de jaren 50 bedacht en is nu algemeen bekend:
- Begin bij het eerste cijfer en verdubbel elk tweede cijfer – het eerste, derde, vijfde en verder.
- Alle 2-cijferige antwoorden die je krijgt, moet je splitsen in twee cijfers – 18 wordt dus 1 en 8.
- Tel nu alle cijfers die je tot nu toe hebt verzameld bij elkaar op.
- Vervolgens tel je alle cijfers bij elkaar op die je oorspronkelijk niet verdubbeld hebt – dus het tweede, vierde, zesde en verder. Voeg het laatste controlecijfer niet toe.
- Voeg nu die twee uitkomsten van stap drie en vier samen.
- Het totaal dat je nu hebt bereikt, moet deelbaar zijn door 10. Als dat het geval is, dan is je kaart geldig.