Maestro Debit Card wordt Debit Mastercard in 2022

In 1991 werd de Maestro debit card (betaalpas) gelanceerd door Mastercard. De betaalpassen waren een veilige manier om online aan je geld te komen. Hierdoor werd het gebruik van alle varianten van papieren cheques snel verminderd. De Maestro Debit Card was zo populair, dat het tot 2004 het enige beschikbare pan-Europese debitmerk was. In 2005 lanceerde Visa de V-Pay betaalpas.

In de afgelopen 30 jaar, en voornamelijk de afgelopen 2 jaar, is het betaalgedrag van consumenten sterk veranderd. Hierbij is op te merken dat er steeds meer online gewinkeld wordt. De Debit Cards van Maestro en V-Pay zijn voornamelijk bedacht voor gebruik in de fysieke wereld, en niet persé voor online gebruik. Hoewel ze wel online gebruikt worden voor betalingen, is dit vooral beperkt tot Nederland.

Betaalmethodes - Debit MastercardOm het online en offline gebruikersgemak te optimaliseren hebben zowel Mastercard en Visa besloten vanaf 2023 geen Maestro en V-Pay betaalpassen meer uit te geven via de NL’se banken. Deze worden vervangen door Debit Mastercard en Visa Debit. Met het Project DCA (Debit Card Acceptatie) wordt gedurende 2022 de acceptatie van Debit Mastercard en Visa Debit gelijkgetrokken aan de huidige betaalpassen.

Benieuwd wat een Debit Card is en wat de voordelen zijn, lees dan hieronder verder.

Wat is een Debit Card nou eigenlijk?

Een debit card is niks anders dan je normale bankpas die gekoppeld is aan je bankrekening. Hiermee kun je alleen geld uitgeven wat je ook daadwerkelijk beschikbaar hebt op je rekening. Maar waarom dan niet gewoon je huidige bankpas behouden zou je denken.

Naast dat Mastercard het merk Maestro uitfaseert, bieden deze betaalkaarten het betaalgemak van creditcards. Debit Mastercard wordt namelijk wereldwijd geaccepteerd bij ruim 36 miljoen acceptanten. Tevens krijg je nu ook Mastercard Zero Liability-bescherming. Daarmee zijn kaarthouders niet aansprakelijk voor betalingen die zij niet hebben toegestaan.

Wat is dan een Prepaid Debit Card?

In de afgelopen jaren is de prepaid debit card ook vaak “prepaid creditcard” genoemd. Echter is een foutieve benaming, daar er geen roodstand mogelijk is bij deze cards. Een prepaid debit card heeft hetzelfde gebruiksgemak en bescherming als reguliere debit card. Het grote verschil tussen een prepaid debit card en een debit cards, is dat deze niet gekoppeld is aan je bankrekening.

Wat zijn de voordelen van een Prepaid Debit Card en voor wie?

Prepaid cards hebben vele voordelen en voor verschillende gebruikers. Je kunt deze onderverdelen in drie hoofdgroepen: 1) mensen die online privacy zoeken, 2) gebruikers die anoniem(er) willen betalen en 3) mensen die geen toegang hebben tot een bankrekening.

Online bescherming met Prepaid Debit Cards

Doordat je straks op meerdere websites terecht kunt met je debit card, word je daarmee ook kwetsbaarder voor hackers en datalekken. Prepaid Debit Card zijn dan een veilig alternatief om niet overal je echte debit card gegevens te hoeven gebruiken.

Anoniemer betalen met Prepaid Cards

Naast dat prepaid cards veiliger zijn online, bieden ze ook een vorm van anonimiteit. Transacties die je met een eenmalige prepaid card doet zijn immers niet zichtbaar op je maandelijkse bankafschrift. Hierdoor hebben deze betalingen geen invloed op kredietscores of hoef je geen verantwoording af te leggen.

Prepaid Cards als leefgeldrekening

De huidige Maestro debit cards zijn alleen verkrijgbaar via banken, waardoor deze niet voor iedereen toegankelijk zijn. Prepaid cards zijn verkrijgbaar zonder BKR-toetsing en zijn daarmee beschikbaar voor elke ingeschreven EU-bewoner.

Heb je geen beschikking over een bankrekening, of zoek je een leefgeldrekening naast je basisbankrekening, dan zijn prepaid debit cards vanaf heden een perfecte oplossing. Helemaal omdat je er zonder problemen online mee kunt betalen.

Debit Card bestellen

 

Hoe werkt een Debit Card?

Een debit card is een mix tussen je huidige bankpas en een creditcard. Je kunt namelijk bij elke winkel, restaurant, pretpark of webshop betalen waar Mastercard of Visa geaccepteerd wordt.

In fysieke locaties kun je kiezen tussen contactloos betalen, met chip en PIN of met Apple Pay en Google Pay

Online dien je het 16-cijferige kaartnummer (PAN), de vervaldatum en de 3-cijferige cvc code in te vullen bij het afrekenen. De betaling dien je te autoriseren via een 3D secure code.

Debit Card aanvragen

Ben je geïnteresseerd in een prepaid debit card? Getsby biedt twee verschillende varianten. Je kunt kiezen uit de opwaardeerbare Green Card en de ‘wegwerp’ Black Card. Bekijk op deze pagina de verschillen tussen beide debit cards.