Is Klarna Veilig?
De afgelopen jaren hebben we een explosie van BNPL (Buy Now, Pay Later) diensten gezien, die consumenten in staat stellen om aankopen onmiddellijk te doen en later te betalen. Klarna is een van de populairste BNPL-diensten, met meer dan 150 miljoen consumenten en 550.000 online verkopers in 45 landen.
Wat is Klarna?
Opgericht in 2005, is Klarna een fintech-bedrijf uit Zweden. Het bedrijf is trots op zijn vermogen om een soepelere winkelervaring te bieden door consumenten flexibele betaalopties te geven. Het stelt merken ook in staat om meer producten te verkopen door de obstakels van directe betalingen weg te nemen.
Klarna biedt vier betaalopties:
- Betaal in 3 delen: Koop een product en betaal het in drie handige maandelijkse termijnen. Deze optie is ideaal voor mensen die de kosten van artikelen willen spreiden.
- Betaal binnen 30 dagen: De optie Betaal binnen 30 dagen betekent dat je een artikel kunt kopen en tot 30 dagen de tijd hebt om het openstaande bedrag terug te betalen. In sommige gevallen laat Klarna gebruikers hun betalingen uitstellen, wat het makkelijker maakt om te beheren.
- Financieringsopties: Klarna biedt ook financieringsopties voor consumenten die een grotere aankoop willen doen. De maandelijkse betalingen maken het betaalbaarder, maar er zijn rentevoeten van toepassing.
- Nu Betalen: Klarna biedt directe aankopen via de app of website, waardoor consumenten artikelen kunnen kopen en genieten van extra beveiliging.
Beveiligingsmaatregelen van Klarna
Klarna heeft een positieve reputatie onder consumenten, wat te danken is aan zijn robuuste beveiligingsmaatregelen. Het platform neemt zijn toewijding aan privacy en beveiliging serieus, met de volgende kenmerken die de gebruikersactiviteit ondersteunen.
Gereguleerde consumenten kredietactiviteiten
Het platform opereert onder strikte regelgeving, die zijn gebruikers beschermt. In juni 2017 ontving het bedrijf de vergunning voor kredietdiensten en gereguleerde betalingen via Finansinspektionen.
De regelgeving voor consumenten kredietactiviteiten stelt duidelijk dat kredietverstrekkers richtlijnen moeten volgen, waaronder het aanbieden van eerlijke voorwaarden aan consumenten en het vooraf openbaar maken van alle kosten.
Je kunt Klarna’s Finansinspektionen informatie en bedrijfsreferentienummer hier bekijken.
Versleuteling en gegevensbescherming
Klarna maakt gebruik van geavanceerde versleutelingsmethoden om gegevensoverdracht en -opslag te beveiligen. Het gegevensbeschermingssysteem zorgt ervoor dat alle persoonlijke gegevens en kredietbestanden veilig zijn tegen fraude, terrorismefinanciering en witwassen van geld.
Alle gegevensbeleid voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en PCI DSS-richtlijnen. Superieure versleuteling zorgt ervoor dat je persoonlijke informatie veilig blijft tijdens een gegevensinbreuk.
Kopersbeschermingsbeleid
Klarna-klanten ontvangen extra beveiliging via Kopersbescherming beleid, waaronder geschillenbeslechting. Als je bijvoorbeeld een product bestelt en het niet ontvangt of het product defect is, kun je een klacht indienen via de Klarna-app.
Deze maatregelen kunnen ook verkopers beschermen bij het beoordelen of klanten hun artikelen hebben ontvangen en het identificeren van mogelijke fraude.
De mogelijke risico’s van het gebruik van Klarna
Hoewel Klarna veiligheidsmaatregelen implementeert, is het niet onoverwinnelijk. Net als bij alle fintech-platformen kan Klarna risico lopen op cyberaanvallen, waaronder phishing-scams, malware en gegevensinbreuken. Het kennen van de potentiële bedreigingen voor je online veiligheid zorgt ervoor dat je alert blijft en veilig online kunt winkelen.
Privacy van gegevens
Klarna vereist uitgebreide persoonlijke informatie, waaronder je naam, adres, telefoonnummer, e-mail en financiële gegevens. Wanneer je Klarna’s Betaal binnen 30 dagen instelt of de termijnoptie gebruikt, moet je een betaalmethode koppelen, zoals een pinpas of creditcard.
Hoewel het platform versleuteling en andere veiligheidsmaatregelen inzet, kunnen kleine fouten leiden tot gegevenslekken. Cyberaanvallen kunnen – en doen – zich voor. In 2021 heeft Klarna een datalek meegemaakt die problemen veroorzaakte voor meer dan 9.000 gebruikers, wat de potentiële kwetsbaarheid onderstreept.
Delen met derden
Het bedrijfsmodel van het platform omvat partnerschappen met externe dienstverleners en retailers. Om te functioneren moet het jouw gegevens delen met deze entiteiten, wat de risico’s van inbreuken kan vergroten.
Het privacybeleid van Klarna schetst echter duidelijk de verwachtingen bij samenwerking met derden, waarbij de toewijding aan een veilige ervaring voor klanten wordt benadrukt. Helaas heeft de app niet veel controle over gegevens die het ecosysteem verlaten.
Frauduleuze transacties
Een ander aanzienlijk risico van het gebruik van Klarna is het potentiële risico van frauduleuze transacties. Aangezien mensen het platform als zeer toegankelijk beschouwen, kunnen cybercriminelen het benutten en risico’s voor gebruikers veroorzaken.
Accountovernames
Klarna-accounts zijn als goudmijnen voor cybercriminelen omdat ze ongeautoriseerde aankopen kunnen doen zodra ze toegang hebben tot je inloggegevens. De uitgestelde betalingsoptie betekent ook dat gebruikers hun accounts mogelijk pas opmerken als ze betalingsmeldingen ontvangen.
Phishing-scams
Phishing-scams zijn misschien ouderwets, maar nog steeds populair bij criminelen. De meeste inbreuken gebeuren wanneer gebruikers op valse berichten of e-mails van “Klarna” klikken en hun persoonlijke informatie delen. Helaas kunnen de scams geavanceerd zijn, dus waakzaamheid is essentieel.
Regulerings- en juridische risico’s
Klarna is momenteel beschikbaar in 45 landen, maar BNPL-diensten zijn nog steeds in ontwikkeling. Sommige landen hebben mogelijk geen regelgeving om consumenten te beschermen. Gebieden zonder strikte regelgeving kunnen betekenen dat gebruikers niet dezelfde veiligheid hebben als bij traditionele betaalmethoden.
Het is essentieel om de potentiële risico’s voor je veiligheid te begrijpen en de ontwikkelingen in het regelgevingskader te volgen.
Hoe veilig te blijven tijdens het gebruik van Klarna
Winkelen met Klarna hoeft niet stressvol te zijn. Zolang je alert blijft op potentiële veiligheidsrisico’s en stappen onderneemt om gevoelige informatie te beschermen, kun je genieten van rentevrije betalingen en winkelen bij je favoriete merken.
Hier is hoe je veilig kunt blijven bij het gebruik van Klarna:
- Gebruik sterke wachtwoorden: Zorg ervoor dat je Klarna-account is beschermd met een uniek wachtwoord dat niet gemakkelijk te raden is. Het gebruik van hetzelfde wachtwoord op verschillende websites kan handig zijn, maar het helpt hackers je persoonlijke informatie te verkrijgen.
- Schakel twee-factor-authenticatie in: Schakel waar mogelijk 2FA in om een extra beveiligingslaag aan je account toe te voegen. In plaats van alleen in te loggen op je account, stuurt 2FA een e-mail of sms-bericht om je identiteit te verifiëren. Hackers kunnen niet inloggen tenzij ze je e-mail of mobiele informatie hebben.
- Controleer accounts regelmatig: Houd je financiële overzichten en Klarna-account goed in de gaten voor ongebruikelijke activiteiten. Houd records bij van je online winkelactiviteiten en dien een geschil in als je ongebruikelijke transacties opmerkt.
- Wees op je hoede voor phishingpogingen: Verifieer altijd de authenticiteit van communicatie die zogenaamd van Klarna afkomstig is. Klik nooit op links of verstrek informatie tenzij je zeker bent van de bron. Houd alle activiteiten binnen de Klarna-app of website voor extra gemoedsrust.
- Ken je rechten: Blijf op de hoogte van de laatste regelgeving en consumentenrechten met betrekking tot BNPL-diensten in jouw regio. Let op Klarna-inbreuken en beoordeel of het gebruik van andere kredietproducten meer veiligheid biedt.
Klarna versus andere betaalopties
De keuze tussen Klarna of andere betaalmethoden hangt af van je huidige financiële situatie en hoe je artikelen wilt betalen. Laten we bekijken hoe de app zich verhoudt tot andere betaalmethoden.
Creditcards
Kredietproducten bieden gemak omdat accounthouders onmiddellijke betalingen kunnen doen en hun saldo in de loop van de tijd kunnen afbetalen. De kredietlimiet die je ontvangt, hangt af van je vorige leengeschiedenis en kredietscore.
Hoewel creditcards nuttig kunnen zijn, is het gemakkelijk om schulden op te bouwen en stijgen de rentevoeten. Klarna biedt rentevrije termijnen en heeft vaak lagere tarieven dan creditcards.
Vergelijking met PayPal
PayPal biedt een reeks betaalopties, waaronder directe betalingen, Betaal in 4 en PayPal Credit. Als een van de oorspronkelijke platforms heeft het ook een internationale reputatie voor veiligheid en beveiliging.
Het grootste nadeel van het gebruik van PayPal is dat het vaak transactiekosten rekent voor internationale aankopen, terwijl Klarna geen kosten in rekening brengt. Beide platforms kunnen dezelfde beveiligingsproblemen hebben, maar mensen vinden Klarna vaak gemakkelijker in te stellen.
Apple Pay en Google Pay
Google Pay en Apple Pay zijn veilige digitale portemonnees waarmee je contactloos kunt betalen met gekoppelde kaarten. Gebruikers kunnen een pinpas, creditcard of online prepaid creditcard aan hun account koppelen, waardoor snelle online en in-store transacties mogelijk worden.
Beide opties bieden superieure beveiliging, en het koppelen van een virtuele kaart aan je digitale portemonnee betekent dat deze geen toegang heeft tot je bankrekeninginformatie. Als je echter geen creditcard gebruikt, moet je je artikelen vooraf betalen.
Hoewel digitale portemonnees en virtuele kaarten dus veiliger zijn, vereisen ze onmiddellijke fondsen en bieden ze minder diverse betaalopties.
Conclusie
Klarna zal de online winkelervaringen blijven herdefiniëren, waardoor het voor consumenten eenvoudig wordt om artikelen te kopen en in de loop van de tijd te betalen. Ondanks de vele voordelen is het nog steeds belangrijk om de potentiële risico’s van het gebruik van de Klarna-app te begrijpen en stappen te ondernemen om deze te beperken.
Van het instellen van veilige wachtwoorden tot het inschakelen van 2FA en alert blijven op bedreigingen, je kunt veilig navigeren door de wereld van flexibele betalingen.
Bestel je Prepaid Card online
Ontvang binnen 2 minuten na bestelling per email de activeringscode van je virtual card.
Direct je prepaid card aanvragen
Veelgestelde vragen
Heeft Klarna een jaarlijks rentepercentage?
Als je gebruik maakt van Klarna’s Betaal in 3 of Betaal Later functies, hoef je geen rente te betalen. De financieringsoplossingen komen echter met rentevoeten die variëren van 0% tot meer dan 24%, afhankelijk van je kredietscore en de tarieven die Klarna aanbiedt.
Zijn er kosten bij te laat betalen?
Ja, Klarna rekent kosten als je achterloopt op betalingen. De kosten zijn meestal beperkt tot 25% voor Betaal Later. Als je achterloopt met Betaal in 3 termijnen, kan de app € 5,00 in rekening brengen voor te late betalingen.
Er is ook een aanzienlijk risico dat je kredietscore kan dalen. Vroegtijdige betalingen helpen je om eventuele negatieve gevolgen te vermijden.
Wie is aansprakelijk voor frauduleuze kosten op een Klarna-account?
Klarna zal doorgaans frauduleuze kosten dekken, maar dit hangt af van de situatie. Het is handig om de algemene voorwaarden voor jouw locatie te controleren om te verduidelijken of je account gedekt is in geval van fraude.
Als je telefoon wordt gestolen of je wachtwoorden zijn gecompromitteerd, is het het beste om het platform te contacteren om de situatie te melden en je account te beschermen. Het nemen van onmiddellijke stappen om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot je informatie voorkomt lange klachten- en oplossingsprocedures.