De risico’s bij online winkelen en hoe deze te beperken
Bijgewerkt: 02/11/2023
Bijgewerkt: 02/11/2023
Online winkelen is de afgelopen tien jaar in populariteit toegenomen. In 2021 was de verkoop van e-commerce wereldwijd goed voor meer dan 5,2 biljoen dollar , en volgens de prognoses zal in 2026 bijna een kwart van alle verkopen online plaatsvinden. Online winkelen is sneller en gemakkelijker en biedt de consument meer keuze dan shoppen in een fysieke winkel.
Het is echter niet zonder risico’s. Sinds het begin van de coronapandemie zijn de gevallen van fraude en cybercriminaliteit in Nederland en over de hele wereld sterk toegenomen. In 2021 werd meer dan 0,8 miljard Euro gestolen, waarbij aankoopfraude – waarbij het slachtoffer wordt overgehaald om iets te kopen dat niet bestaat – goed was voor bijna 7% van het totale cijfer.
Hoewel het internet shoppers een overvloed aan producten biedt die binnen enkele dagen (of zelfs uren) op hun deurmat kunnen liggen, biedt het ook oplichters en scammers meer mogelijkheden om nietsvermoedende internetgebruikers op te lichten en uit te buiten.
Maar vrees niet, want er zijn genoeg dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je veilig online winkelt. We gaan kijken naar enkele risico’s van online winkelen en wat je kunt doen om jezelf te beschermen.
Online winkelen brengt risico’s met zich mee, maar zolang je waakzaam blijft en je bewust bent van de gevaren kan het veilig. Volg de volgende richtlijnen om ervoor te zorgen dat je zo veilig mogelijk blijft:
Laten we daarom eens nader ingaan op enkele risico’s van online winkelen
Risico’s bij online winkelen zijn onder andere:
We zullen later verder ingaan op de vraag hoe deze risico’s kunnen worden overwonnen, maar laten we eerst elk van deze risico’s en de bedreigingen die ze vormen eens nader bekijken.
Online identiteitsfraude of identiteitsdiefstal houdt in dat cybercriminelen de inlog- of kaartgegevens van een gebruiker hacken en gebruiken om online aankopen te doen op e-commerce websites. De cybercrimineel kan de persoonlijke gegevens van de gebruiker ook verkopen aan andere online criminelen om ze te gebruiken voor frauduleuze aankopen.
Dankzij de vrijheid van het internet kan iedereen met relatief gemak en weinig investering een website opzetten. Hoewel dit geweldig is voor de democratisering van het web en het digitale landschap, betekent het ook dat oplichters en kwaadwillenden nepwinkels kunnen opzetten.
Veel van deze nepwinkels zien er net zo uit als legitieme winkels, omdat ze vaak dezelfde teksten, vormgeving en lay-out gebruiken. Maar de realiteit is dat je, als je een aankoop doet, ofwel het product nooit zult ontvangen, ofwel een namaakproduct van lage kwaliteit krijgt.
Nepwinkels kunnen binnen 24 uur openen en sluiten, dus het kan zijn dat er geen spoor meer van de website te vinden is tegen de tijd dat je beseft dat je bent opgelicht.
Als je online winkelt, deel je bijna altijd minimaal de volgende zaken: je contactgegevens, adres en bankgegevens. Als een e-commercesite wordt gehackt, kunnen je gegevens openbaar worden, wat neerkomt op een datalek.
Een van de belangrijkste nadelen van online kopen is dat je het product niet kunt onderzoeken voordat je het koopt. Je kunt de gekochte artikelen altijd retourneren, maar vaak moet je daarvoor porto- en verpakkingskosten betalen.
Veel online shoppers lezen beoordelingen van producten voordat ze een aankoop doen om te zien wat eerdere klanten ervan vonden. Je moet echter beseffen dat veel online recensies nep zijn en zelfs door de verkoper zelf kunnen zijn geüpload.
Adware is elke pop-upadvertentie die verschijnt wanneer je op het internet surft. Hoewel adware legitiem kan zijn, kan het ook worden gebruikt voor frauduleuze doeleinden door cybercriminelen die je willen omleiden naar kwaadaardige sites of je systeem willen infecteren met malware en computervirussen.
Phishing is wanneer oplichters frauduleuze e-mails versturen die eruit zien alsof ze van echte verkopers of andere afzenders afkomstig zijn. De e-mail bevat meestal een link of bijlage die de computer van de gebruiker besmet met een virus wanneer erop wordt geklikt.
Wanneer je online winkelt, kun je ervoor zorgen dat je dit zo veilig mogelijk doet door de volgende veiligheidstips voor online winkelen in acht te nemen.
In tegenstelling tot een gewone creditcard of pinpas is een prepaidkaart niet gekoppeld aan een bankrekening. Wanneer je een prepaidkaart gebruikt, kun je alleen het geld gebruiken dat je op de kaart hebt gezet vanaf een andere rekening.
Prepaidkaarten maken gebruik van payment tokenization waarbij de gevoelige informatie van een gebruiker wordt beschermd door een surrogaat voor zijn echte rekeninggegevens. Als een hacker erin slaagt een systeem te hacken, heeft hij alleen toegang tot het geld op je prepaidkaart, en dat kan zo weinig of zo veel zijn als je zelf wilt.
De prepaidkaart van Getsby is ook 3D secure, wat betekent dat er extra authenticatiestappen nodig zijn bij online betalingen, wat de veiligheid van de kaart nog verder verhoogt.
Als je een promotie- of ander soort e-mail ontvangt van een online winkel, volg dan geen links in de e-mail, want het zou een phishing scam kunnen zijn. Zelfs als de e-mail afkomstig lijkt te zijn van een bekende winkel, zijn er slimme oplichters die het ontwerp en de tekst zo kunnen aanpassen dat het legitiem lijkt.
Als er een link is die je doorverwijst naar een website, kun je het beste de winkels vinden via een zoekmachine en vervolgens inloggen bij de winkel en op de site de informatie vinden die je nodig hebt.
Antivirussoftware kan malware en trackers op verdachte sites detecteren en je waarschuwen voordat je die sites betreedt. Je moet altijd alle updates van de antivirussoftware installeren, want hackers en cybercriminelen kunnen misbruik maken van software die niet up-to-date is.
Openbare WiFi-netwerken kunnen geweldig zijn als je in een café of in de trein wat e-mails wilt wegwerken of je werk wilt afmaken.
Je moet op een openbaar WiFi-netwerk echter nooit iets doen waarbij gevoelige informatie wordt gedeeld, omdat deze netwerken bijzonder kwetsbaar zijn voor hackers. Dit geldt ook voor online aankopen, zelfs als je kaartgegevens en leveringsinformatie vooraf zijn opgeslagen.
Als je op een openbare plek bent en het internet moet gebruiken om iets te kopen of andere gevoelige informatie te delen, moet je wachten tot je toegang hebt tot een beveiligde internetverbinding die niet openbaar is, of proberen je mobiele data op je telefoon of je telefoon als internet-hotspot te gebruiken. Beide opties zijn veel veiliger dan een openbaar WiFi-netwerk.
Gebruik sterke wachtwoorden die verschillend zijn voor elk van je online accounts. In 2019 werden wereldwijd 23,2 miljoen mensen gehackt omdat ze het wachtwoord 123456 hadden.
Je wachtwoorden moeten een verzameling letters, cijfers en symbolen bevatten, en ze moeten voor elke site anders zijn. Een goede tip is om de eerste letter van elk woord te gebruiken voor een zin die je niet zult vergeten. Als je grootmoeder bijvoorbeeld Dorothy heette en in februari 1945 is geboren, zou je gedenkwaardige zin kunnen zijn:
En het wachtwoord zou er dan zo uitzien:
Dit wachtwoord ziet er voor een buitenstaander uit als kletskoek, maar voor jou is het een gemakkelijk te onthouden zin.
Het bijhouden van het besturingssysteem van je computer is belangrijk om je computer te beschermen tegen virussen en malware. Hackers kunnen zwakke plekken in besturingssystemen vinden die ze kunnen uitbuiten en vervolgens je computer infiltreren. Zorg er dus voor dat je op je computer altijd de laatste updates installeert.
Een eenvoudige maar doeltreffende manier om de veiligheid van een site te controleren is te letten op het hangslotsymbool in de linkerhoek van de URL-adresbalk. Dit staat bekend als de “secure sockets layer” en laat je weten dat de site waarop je je bevindt veilig is.
Als je iets online koopt, controleer dan of het adres van de website begint met “https” in plaats van “http”. De extra S staat voor secure (veilig).
Een andere manier om de authenticiteit van een site te controleren is het lezen van de algemene voorwaarden en het privacybeleid. Je moet deze kunnen vinden op de website, hetzij voordat je betaalt, hetzij in de voettekst van de webpagina.
Als er geen Algemene Voorwaarden zijn of een Privacybeleid, of als ze er wel zijn maar verdacht kort zijn of spelfouten en/of grammaticafouten bevatten, of vol staan met willekeurige tekst, dan moet je de site niet vertrouwen en er geen aankopen doen.
Alleen kopen bij winkels die je vertrouwt betekent dat je op sites moet blijven die je kent in plaats van producten te kopen op onbekende sites waar je nog nooit van gehoord hebt.
Natuurlijk kan het zijn dat je iets vindt dat je wilt kopen en dat alleen beschikbaar is op een nichewebsite die je nog niet kent. Voer in dat geval enkele van de volgende controles uit om er zeker van te zijn dat de site legitiem is:
Zoals we hebben gezien, kunnen prepaidkaarten zoals Getsby ervoor zorgen dat je veilig online kunt winkelen. Maar wist je dat er nog veel meer voordelen aan prepaidkaarten zitten ?
Prepaidkaarten kunnen je bijvoorbeeld helpen met budgetteren en verstandiger geld uitgeven. Doordat je geld op de kaart moet zetten kun je gemakkelijk een maandelijkse limiet creëren voor hoeveel je online wilt uitgeven. Daardoor beschik je niet over al het geld op je rekening, maar alleen over het geld dat je die maand, week of dat jaar opzij hebt gezet voor online uitgaven.
Getsby’s prepaidkaarten brengen ook geen kosten voor valutatransacties in rekening. Dit betekent dat je producten of diensten uit het buitenland kunt kopen en geen extra kosten hoeft te betalen voor het omrekenen van de ene valuta naar de andere.
Getsby Cards kunnen worden gebruikt bij iedere winkel die Mastercard betalingen accepteert. Dus in tegenstelling tot veel andere veilige prepaidkaarten geeft een Getsby Card je toegang tot miljoenen winkels over de hele wereld. Je kunt je Getsby Card zelfs gebruiken als je fysiek gaat winkelen door hem te koppelen aan je Apple of Google Pay-account.
Ondanks de risico’s zou je veilig online moeten kunnen winkelen, op voorwaarde dat je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt en alert blijft op eventuele rode vlaggen. Let op alles wat er verdacht uitziet, klik niet zomaar op alle links en download antivirussoftware om je te waarschuwen voor mogelijke bedreigingen. Overweeg ook te betalen met een prepaidkaart om je bankgegevens offline te houden en het bedrag dat kan worden gestolen als je wordt gehackt te beperken.